Færre tunge babyer

Kvinner i Norge har i mange år født noen av klodens tyngste babyer. Men nå føder mødrene stadig færre babyer på over 4,5 kilo, ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Norske barn er blant de tyngste i verden. Vi er bare slått av Island. Men nå ser det endelig ut som alle advarslene har hjulpet, sier professor Lorentz Irgens ved Medisinsk fødselsregister til Dagbladet.

Tunge babyer er ifølge professoren ikke bra - verken for mor eller barn.

- Det utgjør en betydelig økt risiko for keisersnitt og for skader under fødselen. Barnet risikerer brudd og vi har sett eksempler på skulderskader som kan gi lammelser i armene. Mor risikerer rifter, sier Irgens.

På 1970- og 80-tallet var under 3 prosent av nyfødte i Norge overvektige. Rundt 1990 begynte det å bli langt flere tykke nakker og lubne lår, og det ble slått alarm ved årtusenskiftet da hver femte baby veide over 4 kilo.

Nye tall fra Fødselsregisteret viser at det i fjor ble født cirka 1.900 barn med fødselsvekt på over 4,5 kilo, det vil si grensen for overvektighet. Seks år tidligere ble mellom 2.500 og 3.000 barn født med så høy vekt.

Gjennomsnittlig fødselsvekt i fjor var 3.495 gram.

Andelen overvektige babyer utgjør nå 3,6 prosent av alle nyfødte babyer. Det er fortsatt for mye, mener jordmor og stipendiat i Stork-prosjektet ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, Nanna Voldner.

Hun viser til at overvektige babyer har høyere risiko for overvekt og diabetes senere i livet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS