-Tvang bort neandertalerne

Det ble alt for mange moderne mennesker i forhold til neandertalerne. Det tvang frem utryddelsen av dem, tror forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Det er en rekke teorier som forklarer hvorfor neandertalerne døde ut. Det to sentrale retningene går ut på at neandertalerne enten ble utryddet, eller smeltet sammen med det moderne mennesket, i følge Discovery.

Neandertalere i mindretall

Den siste teorien om neandertalernes endelikt står forskere ved University of Cambridge for. De tror inntoget av moderne mennesker på det europeiske kontinentet førte til at neandertalerne ble utryddet.

Forskerne har oppdaget en rekke nye steder der moderne mennesker bosatte seg, med store mengder av dyre- og matetterlatenskaper og verktøy i Perigord i Sør-Frankrike. I dette området er Europas største konsentrasjon av bosteder der neandertalerne og moderne mennesker holdt til.

Forskerne anslår at det var ti ganger så mange moderne mennesker som neandertalere for 40 000 år siden. De tror at neandertalerne ble tvunget bort fra områdene av menneskene, og at dette første til utryddelsen av neandertalerne skriver nettstedet ABC. Denne teorien er publisert i tidsskriftet Science.

Både neandertalerne og moderne mennesker antas å ha vandret fra det afrikanske kontinentet til det sørlige europeiske kontinentet. Mens stamfedrene til neandertalerne forlot Afrika mellom 800 000 og 400 000 år siden, kom de moderne menneskene etter til Europa i tiden mellom 80 000 og 50 000 år før kristus, i følge nettstedet Wired.

Ble tvunget bort

Da de moderne menneskene kom for fullt til Europa, ble neandertalerne tvunget bort fra sine vanlige tilholdssteder, tror forskerne. Da måtte de dra til andre steder, der det var vanskeligere å finne mat og ly,sier professor Paul Mellars ved Cambridge University til ABC.

De moderne menneskene hadde sosiale nettverk som var mer forseggjort, og de var kanskje smartere enn neandertalerne, viser deres mer avanserte kunst, smykker og steinverktøy, forteller han.

– Det er tydelig at omfanget av de moderne menneskenes nyvinninger innen teknologi og atferd, muliggjorde at de kunne invadere og overleve i større populasjoner enn tidligere neandertalerne i det europeiske kontinentet, sier Paul Mellars til ABC.

De moderne menneskenes teknologiske fremskritt tror forskerne gjorde at neandertalerne måtte dra til mindre attraktive områder. De siste sporene fra neandertalerne ble funnet i huler i dagens Spania og Gibraltar, skriver nettstedet.

Lang overlapping

- Det har vært en vanlig oppfatning i de senere år om at det gikk raskt da neandertalerne døde ut, sier professor Jan Mangerud ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen til NRK.no.

Han har sammen med professor John Inge Svendsen deltatt i feltarbeider nordlige områder av Russland i Byzovaya som ligger ved Uralfjellene siden1994.

Tre år senere var han med å gjøre funn av redskaper og beinrester etter blant annet mammut, rev og bison. I 1999 ble funnene om at det hadde bodd mennesker på steppene i Nord-Russland publisert.

Dette fattet en gruppe franske arkeologer med Ludovic Slimak fra universitetet i Toulouse i spissen interesse for. De fastslo at dette måtte være neandertalere.

Studiene baserer seg på 300 håndtillagde redskaper og 4000 beinrester i Byzovaya. Ut fra dem har de konkludert med at det bodde neandertalere i i Nord-Russland for 33 000 år siden.

Studiene utfordrer teorier om at neandertalerne bare holdt til i Mellom- og Sør-Europa, og litt innover Asia. Videre utfordrer den teoriene om at neandertalene døde kort tid etter at moderne mennesker vandret inn i Europa for om lag 40 000 år siden.

–Vi i Slimak-gruppen antar derfor at overlappingen har gått over 10 000 år, sier Jan Mangerud.

Powered by Labrador CMS