En variant av Dickinsonia, men hva er det for noe? (Bilde: Verisimilus/CC BY 2.5)

Er dette planetens eldste dyr?

Det levde for mellom 571 og 540 millioner år siden og kunne bli nesten halvannen meter bred, men ingen har visst om det er et dyr, en sopp, en slags lav eller en diger, encellet organisme.

Ta en kikk på bildet i toppen. Hvis forskerne bak en ny artikkel i tidsskriftet Science har rett, kan dette være et av de aller første dyrene som levde på jorda.

I tiden siden den gang har dyrelivet nådd hele kloden, og det finnes dyr som fyller hver eneste lille økologiske nisje.

Men denne organismen, som hører til slekten Dickinsonia og levde på havbunnen, er så mystisk at den nesten kan være fra en annen planet, ifølge forskerne.

For eksempel har den ikke noe synlig munn eller fordøyelsessystem, noe som kan tyde på at det er en encellet organisme. Men den kunne tydeligvis bli veldig stor, noe som ikke stemmer godt med denne hypotesen.

Men hvordan finner man ut om noe er et dyr eller ikke?

Fossiliserte steroider

Forskerne har prøvd å lete etter fossiliserte biomarkører, som er molekyler i fossilene som stammer fra selve organismen. Det vil være forskjellige biomarkører som er spesielt framtredene hos ulike typer liv, ifølge teorien.

Forskerne har lett etter visse steroider – livsviktige molekyler som er med på å bygge opp cellene og som fungerer som kjemiske budbringere i kroppen.

Forskerne mener de har et ganske klart resultat.

Uten å gå inn i for mye detalj her om hva de ulike steroidene er for noe, mener forskerne at de ser en helt klar kjemisk signatur som ikke passer med for eksempel sopp.

Her har en kunstner forsøkt å se for seg hvordan en av disse organismene kan ha sett ut i virkeligheten. (Bilde: Stanton F. Fink/CC BY-SA 2.5)

Selv om krabaten fortsatt er svært fremmed sammenlignet med dagens dyr, mener forskerne at signalstoffene passer svært godt med nettopp dyr.

Dette er dermed det eldste dyret til nå som kan plasseres i livets tre, mener forskerne.

Den kambriske eksplosjonen

De første sporene etter liv på jorden er opp mot fire millarder år gamle, men det er snakk om mikroorganismer.

Det tok enda lang, lang tid før det begynte å dukke opp organismer som var forløperne til moderne dyr, som for eksempel Dickinsonia.

Dette dyret levde i perioden før det som kalles den kambriske eksplosjonen, for rundt 540 millioner år siden. I løpet av noen millioner år dukket det opp et enormt antall komplekse organismer, og livet på jorden utviklet seg i mange forskjellige retninger.

Men før dette fantes altså Dickinsonia. Én hypotese om hvordan den levde går ut på at den kanskje bare vokste til den døde, og at den kanskje bare lå på havbunnen.

Siden den mangler noe synlig måte å få i seg næring på, kan den ha drevet med en form for fordøyelse på utsiden. Dette kan gjøres ved å skille ut stoffer som bryter ned næring, som så kan tas opp fra utsiden, men ingen vet om det merkelige vesenet gjorde noe slikt.

Referanse:

Bobrovskiy mfl: Ancient steroids establish the Ediacaran fossil Dickinsonia as one of the earliest animals. Science, 2018. DOI: 10.1126/science.aat7228 . Sammendrag

Powered by Labrador CMS