Kvinner i rødt tenner menn

Kvinner i rødt får det til å gå rundt for menn. Fargen er et urgammelt signal om sex, og lokker fram dyret i mannen, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Popartisten Chris de Burg sang henrykt om “lady in red” som danset med ham. Og skuespillerinnen Scarlett Johansson ble ballets dronning da hun nylig stilte i knallrød kjole på Golden Globe-utdeling.

Nå bekrefter amerikanske forskere det verdens undertøysprodusenter og flere andre vel har mistenkt lenge: Kvinner i rødt gjør at det sier PLING! i hodet til mange menn. 

"Forsker Daniel Niesta byttet ut fargen på blusen til den avbildede kvinnen. Det viste seg at mennene foretrakk den røde.  (Foto: University of Rochester)"

Studien er publisert i Journal of Personality and Social Psychology.
 

Signal til parring

At rødt kan brukes til å sende ut sterke seksuelle signaler, er godt kjent fra naturen.

Hos flere primater, blant annet bavianer og sjimpanser, rødmer hudområdet rundt hunnens kjønnsorgan i forbindelse med eggløsningen. Rødfargen sender et tydelig signal til hannen om at det er tid for parring.

Nå mener forskerne bak den nye studien at også menn, gjennom evolusjonen, er forhåndsprogrammerte til å tolke rødt på en bestemt måte. 

Akkurat som hos hannapekattene, vil menn ubevisst oppfatte den iltre fargen som et signal om seksuell tilgjengelighet.

- På det seksuelle området er mange av menns preferanser og valg styrt omtrent som hos dyr. Det hele er ganske primitivt, sier forsker Daniel Niesta ved University of Rochester i USA, i en presseomtale av studien.

Ubevisst reaksjon

Mange vil nok reagere på en så endimensjonal og robotaktig framstilling av mannen. At menn skulle falle for kvinner basert på hvilken farge de har på seg, er i hvert fall neppe en særlig politisk korrekt påstand. 

Men mener altså at det foregår helt ubevisst og naturgitt, uten at mannen kan gjøre noe verken fra eller til. Selv hos den mykeste og mest empatisk innstilte mannen,  ligger altså primaten og lurer like under overflaten, skal man tro studien.   

Tiltrekkende kvinne

"Det er ingen grunn til å la den røde kjolen henge ubrukt, ifølge den nye studien. I hvert fall ikke for kvinner som liker å føle seg begjært.  (Foto: Colourbox.com)"

For å måle den påståtte tirrende effekten av rødt, ble et panel med menn invitert til å se på et bilde av en attraktiv, ung kvinne.

Det mennene ikke visste, var at forskerne hadde laget forskjellige versjoner av det samme bildet. Bildet av selve kvinnen var hele tiden det samme, men fargen på rammen og bakgrunnen varierte. 

Mens noen av de intetanende mennene fikk se bildet av kvinnen mot en grønn bakgrunn, fikk andre se det samme bildet mot en blå, grå eller - nettopp - rød bakgrunn.

Foretrakk rødt

Da mennene ble bedt om å rangere hvor tiltrekkende de syntes kvinnen var, fant forskerne en helt tydelig tendens.

Mennene som fikk se kvinnen mot den røde bakgrunnen, syntes hun var klart mer tiltrekkende, enn de mennene som hadde sett kvinnen mot andre bakgrunnsfarger.

Byttet bluse

I et annet eksperiment i samme studie, manipulerte forskerne bildet ved å bytte ut fargen på blusen til kvinnen.

Mens noen deltakere fikk se henne med en rød bluse, måtte andre nøye seg med å betrakte henne iført blå bluse.

Mennene skulle så se for seg at de hadde et visst pengebeløp tilgjengelig, og svare på hvor mye de var villige til å spandere på kvinnen hvis de var ute på en date, eller et stevnemøte. 

Det viste seg at mennene som så for seg en date med kvinnen iført rød bluse, var langt mer spandable enn de som så henne iført blått. 

Like intelligent

- Det er fascinerende at noe så allestedsnærværende som farger kan ha en så stor påvirkning, og at dette skjer helt ubevisst, sier Daniel Niesta.

Studien viser imidlertid at det bare er menn som synes å ha en slik biologisk tendens til å tenne på rødt. Tilsvarende forsøk med kvinnelige forsøkspersoner ga ikke det samme resultatet.

Rødfargens spesielle signaleffekt synes også bare å være knyttet til oppfatninger rundt seksualitet. 

I forhold til andre farger, ble kvinnen i rødt ikke oppfattet som verken mer eller mindre sympatisk, intelligent eller snill.

Men deilig, det var hun altså.

Lenke:

Studien er publisert i Journal of Personality and Social Pshychology

Referanse:

Romantic red: Red enhances men’s attraction to women.
Elliot, Andrew J.; Niesta, Daniela: Journal of Personality and Social Psychology. Vol 95(5), Nov 2008, 1150-1164.

Powered by Labrador CMS