Keivfotede Polly

Papegøyer som griper med venstre fot, gir forskerne et hint om hvorfor også vi mennesker blir keivhendte eller høyrehendte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Barack Obama signerer et dokument i sitt ovale kontor, i mars 2009. (Foto: White House/ Pete Souza/ Wikimedia Commons)

Venstrehåndsfakta

Man regner med at en av ti mennesker verden over, på tvers av kulturer, er venstrehendte.

Forskere vet fortsatt ikke hvordan gener, miljø og eventuelt andre faktorer påvirker hvilken hånd man foretrekker å bruke.

At den ene hånda er så flink til alt mulig, mens den andre ofte spiller annenfiolin, kan kanskje forklares med at forfedrene våre på et tidspunkt var nødt til å velge en av dem til hoved-griperedskap, tror forskere.

Hvorfor? Se for deg en fugl som står og kikker på deg. Fordi øynene sitter på hver side av hodet, må den vende seg den ene eller andre veien, for å få tatt deg best mulig i øyesyn.

Når venstrehendte, eller skal vi si venstrefotede, papegøyer skal gripe om noe, vender de seg på samme måte mot høyre for å se bedre, ifølge en ny studie.

Dersom våre forfedre også hadde sideplasserte øyne, kunne det kanskje forklare hvorfor vi fremdeles i dag har en foretrukket hovedhånd, tror forskere.

Hadde tydelig klo-preferanse

De tillot seg å observere over 300 australske papegøyer, tilhørende 13 arter, som undersøkte et potensielt spiselig objekt med foten sin.

I likhet med mennesker, har den enkelte papegøyen en tydelig preferanse for å bruke den ene foten framfor den andre, til slike oppgaver.

Det var under denne systematiske fugletittingen at forskerne i 99 prosent av tilfellene kunne se en sammenheng mellom hvilken hvilken vei papegøyene snudde hodet for å titte på objektet, og hvilken fot  de brukte å håndtere objektet med.

De som snudde hodet mot venstre, satt sin høyre fuglefot i sving, mens de som vendte nebbet mot høyre, brukte den venstre foten til oppgaven.

En hann av arten Australsk kongepapegøye, i Narooma i New South Wales Australia. (Foto: Robyn Jay/ Wikimedia Commons. Se lisens.)

Sjekket ikke venstrehåndsegenskaper

Man regner med at omtrent en av ti mennesker verden over er venstrehendte. Mange har forsøkt å finne ut hvorfor vi sånn sett er litt ulike, men her råder fremdeles usikkerhet.

Forskerne har ikke psykoanalysert papegøyene for egenskaper som kan fortelle hvorfor de har valgt den eller andre foten som hovedverktøy, i dette forsøket.

Men uavhengig av om man er venstrehendt eller høyrehendt, tyder fugleforsøket på at valget i seg selv kanskje har en gammel opprinnelse i sidevendt øyeplassering, tror forskerne.

Kilder:

Human Handedness Is for the Birds. ScienceNOW, 1.februar 2011.

C. Brown og M. Magat. Cerebral lateralization determines hand preferences in Australian parrots. Biology Letters. Royal Society Publishing, 2.februar 2011.

Powered by Labrador CMS