Ifølge historikerne var det et vanskelig forhold mellom dronning Elizabeth og statsminister Margaret Thatcher. Her møtes de igjen i 2005, i anledning Thatchers 80-årsdag.

En dronning og en statsminister på kollisjonskurs i ny sesong av The Crown

PODKAST: Et tiår med store forandringer i Storbritannia blir skildret i tv-serien The Crown.

Mange venter i spenning på den nye sesongen av The Crown. Den har premiere 15. november på Netflix og tar for seg tiåret da Margaret Thatcher var statsminister fra 1979 til 1990.

1980-tallet var et tiår som splittet det britiske folket. Det gjorde også forholdet mellom dronning Elizabeth og britenes første kvinnelige statsminister vanskelig.

Ukens episode av Pod Britannia er et frempek mot sesong 4 av den populære serien som følger Storbritannias lengst sittende monark gjennom tiårene mot vår egen tid. På 1980-tallet møter den lengt sittende monark britenes lengst sittende statsminister. De er jevnaldrende kvinner.

Store omveltninger

Denne sesongen begynner da Thatcher inntar Downing Street i 1979.

Thatcher vinner parlamentsvalget mot Labours James Callaghan etter «misnøyens vinter» med streiker, inflasjon, høye lønnskrav og en svak britisk økonomi. Uroen på 1960- og 1970-tallet i Storbritannia ender i 1979 med knefall for Labour og inntog av Thatcher. Hennes valgseier er begynnelsen på store omveltninger i det britiske samfunnet.

– Sett i bakspeilet fortoner 1960- og 1970-tallet i Storbritannia seg som svært urolige tiår. Det var opptøyer, streiker, militante fagforeninger og inflasjon. I tillegg var terrortrusselen høy i Nord-Irland, sier førstelektor Øivind Bratberg ved Universitet i Oslo.

Inntoget til Thatcher bryter med den politiske konsensusen Storbritannia levde med i etterkrigstiden. Thatcher gjennomfører sosiale reformer, stenger ned store deler av gruvedriften og privatiserer de delene av britisk industri som hadde blitt nasjonalisert av Labour-regjeringen etter andre verdenskrig. Markedsliberalismen råder og arbeidsledigheten stiger i de tradisjonelle industriområdene.

Blir reddet av krig

I sitt første parlament er Thatcher en svært upopulær statsminister. Endringene i samfunnet kommer på løpende bånd og i et stort tempo. Disse endringene splitter folket, og de sosioøkonomiske forskjellene øker drastisk.

Men Thatcher blir reddet av en krig. Da Argentina invaderer de britiske Falklandsøyene i 1982, er ikke den britiske regjeringen sen med å svare. Tunge krigsskip sendes til det sørlige Atlanterhavet, og øyene blir gjenerobret etter bare tre måneder.

Falklandskrigen blir Thatchers vendepunkt. Gjennom en hurtig respons og nedkjempelse av fienden spiller hun på britenes imperialistiske nasjonalfølelser. Begeistringen lar ikke vente på seg. Den gir henne et solid flertall i parlamentsvalget i 1983. Etter dette så hun seg ikke tilbake.

Thatcher surfer på en medgangsbølge, og kunne fortsatte på sitt økonomiske prosjekt som endrer Storbritannia for alltid. Ved valget i 1987 er det ingen tvil om valgseieren, men kun et spørsmål om hvor stort flertall hun og det konservative partiet får.

Et turbulent forhold

Thatcher er Storbritannias første kvinnelige statsminister, og er jevngammel med dronning Elizabeth. Men historiebøkene beskriver et kantete og vanskelig forhold mellom de to kvinnene. Selv om alle forutsetningene er til stede for et nært bånd, og endog vennskap, forklarer Bratberg at dette aldri blir tilfellet:

– Det var et komplisert forhold mellom dronningen og statsministeren. De hadde ulikt lynne og svært forskjellige personligheter. De kunne derfor aldri få en nær relasjon.

Monarkiet er tuftet på en idé som skal samle folket. Thatchers politikk er splittende for Storbritannia og det britiske folk, og det er antagelig vanskelig for dronningen.

Dronningen blander seg aldri inn i det partipolitiske livet, men har åpenbare kvaler med iveren og heftigheten Thatcher iverksetter sine endringer med. Dronningen er vant med en sindighet og forsiktighet i sine tidligere statsministere, så Thatchers ideologiske fremmarsj kommer også brått på statsoverhodet.

Denne nye sesongen av The Crown speiler dette spennende tiåret i Storbritannias nære historie. Et tiår som endrer landet for godt og legger premissene for en ny æra. Spenningen knytter seg til hva sesongen inkluderer og hva den ikke tar med, og hvordan tiårets hendelser blir fremstilt.

The Crown, sesong 4 har premiere på Netflix 15. november.

Episoden av Pod Britannia kan du høre allerede nå.

De som snakker om The Crown og 1980-tallet i podcasten er Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, Trine Andersen, redaktør for britiskpolitikk.no og Øivind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo.

Du finner også episoden på Itunes og Spotify og på nettstedet britiskpolitikk.no, som står bak podcasten.

Hør flere episoder fra Pod Britannia:

Powered by Labrador CMS