Erstatter sigarett med snus

Salget av snus her i landet økte i fjor med drøyt 18 prosent sammenlignet med året før. Og porsjonssnus utgjorde hele 51 prosent av omsetningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Salget av snus her i landet økte i fjor med drøyt 18 prosent sammenlignet med året før. Og porsjonssnus utgjorde hele 51 prosent av omsetningen.

Snusboksen har funnet sin plass i stadig flere norske baklommer og håndvesker.

Det innenlandske salget, tax-free-salget og grensehandelen i 2006 er beregnet til å bli 33,2 millioner snusbokser, ifølge tall fra Swedish Match, som har en markedsandel i Norge på 89 prosent av snussalget.

Antall nordmenn som snuser daglig er nå på 172.000, viser en undersøkelse MMI har gjort på oppdrag fra snusprodusenten.

Snittalderen på den norske snuseren er 40 år, og 47 prosent av dem som snuser daglig oppgir å ha vært dagligrøykere før. Den norske snusbrukeren har ifølge den samme undersøkelsen både høyere utdannelse og inntekt enn gjennomsnittet i befolkningen.

Statistikken viser videre at snus- og røykevaner påvirker hverandre. I Norge og Sverige er det for eksempel en drøy tredel av alle menn som enten røyker eller snuser, men i Sverige er det dobbelt så mange snusere som i Norge.

Sverige har for øvrig den laveste andelen røykende menn i den vestlige verden, men den samtidig flest dagligsnusere.

I Sverige oppgir 4 prosent av kvinnene at de er dagligsnusere, og dette skal ha bidratt til at landet har en relativt lav andel dagligrøykere blant kvinnene med 15 prosent. Blant norske kvinner er det 1 prosent som snuser og 24 prosent som røyker daglig.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS