USAs forsvarsminister møtte redningsrobot

Den er 1,87 høy og veier 150 kilo, men til tross for utseendet er den ikke laget for krigføring.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel fikk møte ATLAS-roboten, som er en prototyp på en redningsrobot for katastrofeområder. (Foto: Kevin Lamarque, Reuters)

I samarbeid med


 

USAs forsvarsminister Chuck Hagel fikk tirsdag møte den nyutviklede ATLAS-roboten under en konferanse ved hovedkontortet til DARPA, forskningsdivisjonen i det amerikanske forsvaret.

Roboten er en av de mest avanserte roboter noensinne, og er laget for å lette redningsarbeidet i katastrofeområder, der den er laget for å kunne gå inn der det er for farlig for mennesker.

Konkurranse etter flodbølge

DARPA utlyste i fjor en konkurranse om å konstruere en slik robot. Det skjedde i direkte tilknytning til Fukushima-jordskjelvet og den påfølgende flodbølgen, som kostet over 13 000 mennesker livet i 2011.

Til tross for utseendet, er den derimot ikke noen tro kopi av den menneskeliknende Hollywood-roboten «Terminator», slik nyhetsbyrået AFP skriver. Til det er teknologien ikke kommet langt nok, men den skal være i stand til å utføre oppgaver mennesker til nå har vært nødt til å gjøre i svært farlige omgivelser.

Atlas kan da også manøvrere i røft terreng, den kan brukes til å rydde bygningsrester og avfall i noen grad, og den kan er utstyrt med en rekke algoritmer for menneskelige bevegelser. I tillegg har prototypen blitt utstyr med avstandsmåler og stereosensorer, som gjør robotens oppdragsgivere istand til å se svært detaljerte bilder av vanskelig tilgjengelige områder.

Evner som en toåring

DARPA skriver i presentasjonen av konkurransen at de venter at robotene i finaleomgangen av konkurransen vil ha om lag samme kognitive evner som en toåring. Det innebærer at de skal kunne forstå enkle kommandoer, og tanken er at også uerfarne personer skal kunne bruke roboten under redningsarbeidet.

Det er langtfra første gang DARPA presenterer ny og grensesprengende teknologi. Underdivisjonen av det amerikanske forsvaret har vært landets offentlige «Petter Smart»-organ i mange år, og står bak mye av teknologien vi tar for gitt i dag.

Fremst kan nok nevnes ARPANET, forløperen til internett, men det er også verdt å nevne at DARPA nå hovedsakelig befatter seg med militær teknologi.

Powered by Labrador CMS