Svenske ingeniører utviklet minidrone som kan hackes

Tre kamerater fra Sverige lanserer minihelikopter med åpen kildekode. Det betyr at brukerne selv kan hacke og tilpasse det etter eget behov. – Ingen personverntrussel, sier en av gründerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: bitcraze.se)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

– Da vi startet dette prosjektet for nesten tre år siden var ideen vår å skape et flygende kretskort, sier Marcus Eliasson til NRK.no.

Han er en av tre svenske ingeniører som har arbeidet med prosjektet.

Tanken var å lage noe som kunne fly innendørs, og som skulle bestå av færrest mulig deler. Nå har resultatet, Crazyflie, blitt en realitet.

Høyt og lavt

Det lille flygende minihelikopteret veier kun 19 gram, og er på størrelse med en håndflate. Enheten styres via en kontroller som kobles til PC-en.

Ser man på bilder av den lille krabaten kan det kanskje være vanskelig å tro at den har noe særlig til flygeegenskaper, men i en video som utviklerne selv har lagt ut ser man at Crazyflie har en utrolig fart og presisjon.

Enheten flyr både høyt, lavt, under, over og mellom gjenstander.

For hackere

Crazyflies er bygd på åpen kildekode - det gjør at hvem som helst kan modifisere og videreutvikle quadkopteret. Det er også noe utviklerne håper folk vil benytte seg av.

– Vi håper folk vil bidra i utviklingen ved å legge til nye funksjoner og ideer, i tillegg til å forbedre det vi allerede har laget, sier Eliasson.

Allerede har de fått en ønskeliste hvor flere nye funksjoner er listet opp. Blant annet nevnes autopilot, noe svenskene har forsket på, men foreløpig ikke lyktes med.

Ingeniørene har implementert flere sensorer og en antenne som åpner opp for mange flere funksjoner dersom brukerne bygger videre på produktet.

– Vi mener det er et stort potensiale for nye ideer nå som vi lanserer alt med åpen kildekode, slik at brukerne kan se hva som er mulig med produktet.

– Vi har allerede gjort en masteroppgave hvor studenter har jobbet med et kameratillegg, i samarbeid med Epsilon og Universitetet i Linköping, opplyser han.

Eliasson og de to andre personene bak prosjektet har vanlige jobber ved siden av, så arbeidet med Crazyflie har egentlig vært et hobbyprosjekt på kveldstid. Nå føler de at produktet er så godt som ferdig, og planlegger lansering i april.

- Ikke bekymret foreløpig

Vi går mot en fremtid med mer overvåking og mer anvendelse av droner, og de blir stadig mindre i størrelse. Norske Prox Dynamics har blant annet levert et av sine produkter, Black Hornet - en minidrone, til det britiske forsvaret.

Svenskenes nyvinning er imidlertid rettet mot mer mot forbrukere, og gjør minidronene langt mer tilgjengelig for folk flest, til tross for at brukerne selv må montere enheten. Martin Gilje Jaatun, seniorforsker i SINTEF, tror flygende enheter med kamera vil blir vanlig i fremtiden.

– Små lekehelikoptre med videokamera er allerede allment tilgjengelig, så utviklingen går nok bare en vei, sier Jaatun til NRK.no.

– Når flere forbrukere etter hvert tar i bruk slike produkter, fører det til at personvernet vårt står i fare?

– Jeg er ikke bekymret for den umiddelbare fremtiden, ettersom batterikapasitet etc. fortsatt gjør dette til kortvarig moro for de fleste, sier han.

Det gjelder også Bitcraze' sitt flygende minihelikopter. Det har en flygetid på ca 7 minutter, med en ladetid på 20 minutter. Noen ordentlig langtur blir det derfor ikke.

Jaatun tror likevel at utberedelsen av små droner kan bli problematisk etter hvert.

– På sikt? Tja, mulig at personvernloven kommer til anvendelse; det er jo ikke lov med videoovervåking av offentlig sted (eller andres private rom), fortsetter han, og legger til:

– Om fremtidens «dronere» lar seg stoppe av at det er ulovlig, er et annet spørsmål.

Marcus Eliasson mener minidronen de har utviklet er ufarlig, og ingen trussel mot personvernet.

– Crazyflie er ganske harmøs på grunn av den begrensede rekkevidden og nyttelasten den tåler. For større droner derimot, er det en legitim debatt som blir interessant å følge, avsluter Eliasson.

Powered by Labrador CMS