Lysende emballasje

Å pakke julepresanger inn i lysende gavepapir kan være et alternativ allerede om to-tre år, ifølge prosjektleder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

ROLLED-Prosjektet

ROLLED—prosjektet er finansiert med 2.25 millioner Euro av den Europeiske Union.

Prosjektet ledes av Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus (VTT) Electronics i Tampere i Finland.

De andre deltakerne i prosjektet er:

Hansaprint OY i Finland

CSEM Centre Suisse d’electronique et de microtechnique SA - Recherche et developpement i Sveits

Polyic GMBH & CO.KG i Tyskland

UPM-Kymmene OYJ i Finland

Leibniz-Institut fuer die neue materialien gemeinnuetzige GMBH i Tyskland

CIBA Spezialitaetenchemie AG i Sveits

Kilde: CORDIS

Fakta om OLED

OLED står for Organic Light-Emitting Diode.

Det øverste laget i dioden består av et organisk pulver som lyser når strøm tilføres.

OLED bruker mye mindre elektrisitet enn LCD og plasmaskjermer.

I motsetning til LCD, hvor en skjerm må ha baklys for å bli klar, lyser hver enkelt piksel på OLED-skjermer.

Den største utfordringen i utvikling av OLED-teknologi er det organiske materialets levetid, som så langt ligger langt under LCD.

Kilde: Wikipedia

Europeiske forskere har utviklet teknologi som gjør at levende bilder og lys i forskjellige farger kan trykkes på emballasje, tekstiler og innpakningspapir på en mye biligere måte enn tidligere.

OLED (Organic Light-Emitting Diodes) blir allerede brukt i dyrere flatskjermer og gir bedre bilde, videre synsfelt og lavere strømforbruk enn LCD og plasmaskjermer.

Men produksjonskostnadene og det organiske materialets korte levetid, har frem til nå betydd at de bittesmå lyskildene har hatt begrensede bruksområder.

Europeiske teknologiarbeidsplasser

Arto Maaninen er leder for det EU-finansierte ROLLED-prosjektet ved VTT Technical Research Center i Tampere i Finland.

"OLED-teknologi brukes i dag i dyre flatskjermer og i noen mobiltelefoner og bærbare mediaspillere. Forskerne i ROLLED-prosjektet har utviklet en måte å trykke OLED-innretningene rett på en tynn film, slik at skjermen bare blir en femtedels millimeter tykk. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

Det har satt seg som mål å produsere OLED-innretninger til en mye lavere pris enn tidligere. Han sier til forskning.no at europeisk industri gikk glipp av mange arbeidsplasser da de ble utkonkurrert av asiatiske produsenter i produksjon av LCD-teknologi.

- Prosjektet blir finansiert av det EUs sjette rammeverk for forskning. Det hele startet som et rent forskningsprosjekt, uten noen kommersielle interesser. Men så snart produktet blir kommersielt lønnsomt så vil vi prøve å få det ut på markedet.

- EUs interesser ligger i det å beholde arbeidsplasser i Europa, og OLED-teknologien kan bli en ny mulighet for Europa til å konkurrere med Asia på produksjonsnivå, sier Maaninen.

Rask og billig produksjon

OLED-teknologien som brukes i flatskjermer og mobiltelefoner lages med glassunderlag, men det EU-finansierte ROLLED-prosjektet trykker OLEDene på fleksibel beskyttelsesfilm.

Denne metoden kalles roll-to-roll-produksjon og gjør at tusenvis av innretninger kan trykkes raskt og billig i en og samme omgang.

"Det EU-finansierte ROLLED-prosjektet ledes av Arto Maaninen ved VTT Technical Research Center i Tampere i Finland. Foto: Wikipedia Commons"

Forskerne har utviklet en hinne av indiumtinnoksid, som brukes som anode (positiv elektrode) og en metallkatode (negativ elektrode). Det lysgivende organiske pulveret ligger imellom.

Når strøm føres fra anoden til katoden, lyser den organiske sammensetningen og kan vise TV-bilder med høy kontrast eller enkle logoer i forskjellige farger. Hvert OLED-ark er bare en femtedels millimeter tykt, omtrent som tre-fire vanlige papirark.

- Kan drives med radiobølger

OLED-innretningene bruker såpass lite strøm at de kan drives av et klokkebatteri, solceller eller gjennom radiobølger.

Forskerteamet bak ROLLED-prosjektet har også videreutviklet noe som heter Near Field Communication. En prototype er et visittkort med en EU-logo hvor stjernene i flagget begynner å lyse hvis kortet er i nærheten av en radiofrekvenssender (RFID).

"En av ROLLED-prototypene som er demonstrert er et visittkort med en EU-logo hvor de gule stjernene lyser når kortet kommer i nærheten av en radiosender. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

I den nyeste demonstrasjonen viste forskerne frem en tofarget innretning, som er tenkt som en måte å kunne se på emballasje om den er åpnet eller ikke. Emballasjen vil da vise et lysende rødt kryss hvis den er tuklet med, og et grønt tegn når innpakningen fortsatt er intakt.

- Vi trykket en hundre meter lang rull med flere tusen OLED-innretninger. Men jeg kaller det fortsatt en prototype, og det er ikke helt klart for masseproduksjon. Men om to-tre år vil det nok være tilgjengelig på markedet, sier Maaninen.

Andre bruksområder

Et annet bruksområde som diskuteres er å kople OLED-lysene til sensorer som kan sjekke om matvarer er trygge å spise etter at de er gått ut på dato, slik at et lys med et symbol vil blinke hvis maten er utrygg.

Forskerne snakker også om å bruke OLED til såkalte vannmerker i ulike produkter, for å forhindre piratkopiering.

Lenker:

Her kan du se en kort demonstrasjonsvideo av emballasjevarslingssystemet.

En video fra CNet om hva OLED er.

Powered by Labrador CMS