Cyborg-kakerlakk er fremtidens redningsarbeider

Forskere har skapt et dyr som er halv robot, halvt kakerlakk. De håper den i fremtiden vil kunne brukes som redningsarbeider i katastrofeområder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen er laget for www.livescience.com

Forskere fra amerikanske North Carolina State University har skapt et høyst merkverdig vesen: Den er halv robot, halv levende vesen. En cyborgkakerlakk.

Dyrets bevegelser kan styres ved hjelp av en fjernkontroll, og forskerne håper den en dag vil kunne brukes som redningsarbeider. Dyrene vil kunne brukes til å samle inn informasjon og lete etter overlevende.

Videoopptak viser at de delvis robotiserte kakerlakkene kan styres til å bevege seg langs en bestemt rute.

Tror de er på flukt

En lett chip med en trådløs sender og mottaker er festet på kakerlakken, med en kabel knyttet til en mikrostyreenhet på insektenes følehorn og cerci – sanseorganene på dyrets mage som får det til å løpe vekk fra farer.

Med elektriske signaler stimulerer forskerne cercien for å narre kakerlakkene til å tro at de er på flukt.

Når dyrene først er satt i bevegelse, styres retningen ved elektriske signaler sendt til følehornene – et signal til det ene følehornet får for eksempel dyret til å tro at det har møtt en vegg og derfor må svinge.

Vil kunne finne overlevende

– Det er ekstremt vanskelig å bygge roboter i så liten skala. Vi bestemte oss for å arbeide med levende kakerlakker i stedet, siden de er eksperter i å håndtere slike omgivelser, skriver professor Alper Bozkurt fra North Carolina State University i en pressemelding.

– Vi tror dette vil gi en mulighet for å skape et nettverk av intelligente sensorer som kan finne overlevende i en bygning som er ødelagt av jordskjelv, hevder professoren.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS