Vil overlate pilotsetet til hjernen

Fremtidens fly kan bli styrt via pilotens hjernebølger.

I fremtiden kan det bli mulig for helt vanlige mennesker å styre et fly via hjernens signaler. (Foto: A. Heddergott, TU München)

Med en hjelm dekket av elektroder, sitter piloten komfortabelt i cockpiten. I horisonten dukker rullebanen frem. Det eneste piloten nå skal gjøre, er å konsentrere seg om innflygningen.

Elektrodene fra hjelmen hans er tilkoblet flyets kontrollpanel, og derfor kan han lande flyet sikkert uten å måtte bevege en finger – kun ved hjelp av tankens kraft.

- Flyvning for alle

Det er det tyske instituttet Flight System Dynamics fra Technische Universität i München som står bak det nye forskningsprosjekt.

Lederen av prosjektet, ingeniør Tim Fricke, mener at den nye teknologien vil gjøre flyvning mer tilgjengelig for enda flere mennesker.

– Dette vil redusere overarbeid for piloter og dermed bedre sikkerheten. Piloter vil få en større frihet til å utføre andre oppgaver i cockpiten, sier han i en pressemelding.

Flyet styres ved at pilotens hjernebølger blir observert via hjelmens elektroder. Forskerne har utviklet en algoritme som kan konvertere hjernebølgene til kommandoer som sendes til flyet.

Amatører ble proffe

Forskerne som leder prosjektet lot syv forskjellige testpersoner prøve seg med flysimulatoren, deriblant én person som ikke hadde noen som helst erfaring med å fly.

Alle testpersonene kunne kontrollere flyets posisjon med så stor presisjon at alle ville ha bestått en virkelig prøveflyvning.

Her kan du se en testperson som styrer et fly i en simulatorflyvning kun ved signaler fra hjernen.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS