Video: Så raskt rister dyr seg tørre

Pelsdyr har utviklet en effektiv mekanisme for å tørke seg i en fart – nå har forskerne studert teknikken i sakte film.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du synes kanskje det er litt irriterende når familiehunden etter en tur i silende regnvær rister ut store mengder skittent vann fra pelsen og ut på dine rene, tørre klær.

Men den kan ikke noe for det. Du er nemlig vitne til et produkt av evolusjonen, og en effekt ingeniører er ute av stand til å etterligne.

Pelsdyr kan riste av seg 70 prosent av vannet i pelsen på bare en brøkdel av et sekund, viser ny forskning ifølge Livescience.com. Og jo mindre dyret er, desto raskere må det riste seg for å bli tørt.

Fantastisk mekanisme

Studien fokuserte på i alt 16 forskjellige arter pattedyr, blant annet mus, løver og bjørner.

Forskerne har besøkt zoologiske hager og parker, hvor de har finstudert diverse prakteksemplar av menneskets beste venn i alskens vær.

– Dyrene har gjennom millioner av år utviklet en fantastisk tørkemekanisme. Forestill deg at du etter å ha vært i dusjen trykker på en knapp og er tørr i løpet av en brøkdel av et sekund. Det ville spare deg for masse tid, forteller lederen av forskningsprosjektet, David Hu fra forskningsinstitusjonen Georgia Tech.

Sparer på energien

Tørketiden er uhyre viktig for pelsdyr – faktisk er den et spørsmål om liv og død. En hund som har plasket rundt i havet, bærer på kilovis av vann.

Evnen til å kunne tørke raskt er særlig viktig om vinteren. Hu og kollegene hans har regnet ut at en hund på 30 kg som bærer på et par kilo vann i pelsen, vil bruke 20 prosent av sitt daglige energiforbruk for å holde seg varm i den tiden det tar for pelsen å tørke.

Hu spår at resultatene kan inspirere til at roboter som må jobbe utendørs, kan utstyres med selvtørkende funksjoner.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS