Skjeggete ape knekker nøtter

Små, brasilianske aper kan knekke nøtter med samme teknikk og finesse som mennesker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

At aper kan bruke redskaper for å skaffe seg mat, har man visst lenge. Men nå dokumenterer forskerne hvor raffinert teknikken kan være, selv hos små aper. De har like god teknikk, kanskje til og med bedre, enn oss mennesker.

I den brasilianske byen Fazenda Boa Vista undersøkte forskere fra University of Georgia hvordan skjeggete kapusineraper (Sapajus libidinosus) kom inn til den lekre kjernen i en nøtt.

De bruker en stor stein som ambolt og en mindre stein som hammer. Det overraskende er at apenes teknikk er langt mer utviklet enn man tidligere har trodd.

Resultatet er publisert i tidsskriftet PLoS ONE.

Finner nøttens svake punkt

Forskerne hadde markert hvilken side av nøtten som var flatest før de ga dem til de skjeggete småapene.

Som man kanskje kan ane på denne nøtten, er den beste plasseringen markert slik at forskerne kan se om apen bruker den beste strategien. (Foto: B. Wright)

Apene la riktig side ned, slik at den ikke trillet av gårde når de hamret. Det kan du se et eksempel på i videoen ovenfor.

I 253 av 302 forsøk plasserte apene nøtten i den mest stabile posisjonen. Fordelt på individer plasserte de den riktig i første forsøk i 71–94 prosent av tilfellene.

Til sist lot forskerne syv menn og syv kvinner forsøke, med bind for øynene. Resultatet ble riktig posisjon i 71 prosent av tilfellene.

At selv små primater kan bruke verktøy med finesse, er ifølge forskerne et eksempel på hvor menneskets evner har utviklet seg fra.

Referanse:

Wild Bearded Capuchin Monkeys (Sapajus libidinosus) Strategically Place Nuts in a Stable Position during Nut-Cracking, PLoS ONE, 2013, doi:10.1371/journal.pone.0056182

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS