Årets vinnerfoto, som forestiller hånden til et gekko-foster. Fotografiet gir et ekstraordinært innblikk i gekkoens skjulte skjønnhet og kompleksitet. Her er nervene framhevet i en turkisblå farge, og knokler, sener, leddbånd, hud og blodceller er i varmere farger.

Her er årets 10 beste bilder fra den mikroskopiske verden

Nerver, hjerneceller, karbonpartikler og underlige dyr – se de unike bildene fra Nikon Small World-konkurransen.

Nikon har nylig avholdt sin årlige fotokonkurranse, Nikon Small World, som gir et spesielt innblikk i den delen av verden vår som det blotte øye ikke kan se.

Her konkurrerer forskere og fotografer fra hele kloden om å fange opp mikroskopiske fenomener ved hjelp av avansert teknologi.

Førsteplassen i denne 48. utgaven gikk til Grigorii Timin fra University of Geneva, som klarte å fange opp et fluorescerende bilde av en stor dag-gekko fra Madagaskar – nærmere bestemt hånden på en gekko i fosterstadiet.

Timin stakk blant annet av med førsteplassen fordi fotografiet hans utviser en «mesterlig blanding av bildeteknologi og kunstnerisk kreativitet». For å oppnå det helt spesielle resultatet har Timin nemlig flettet sammen hundrevis av bilder – en tidkrevende og utfordrende prosess.

– Hvert år tar Nikon Small World imot en rekke bilder som viser eksemplarisk vitenskapelig teknologi og kunstnerskap, og dette året var ikke noe unntak, uttaler Eric Flem, kommunikasjonsansvarlig ved Nikon i en pressemelding.

Under har vi samlet de 10 beste bildene fra årets konkurranse.

Mikroskopiske melkeprodusenter

Årets andreplass gikk til dette bildet av brystvev som viser kontraktile myoepitelceller – som hjelper med å presse ut melk – viklet rundt de små ballong-lignende melkekjertlene som kalles alveoler.

Brystvev under mikroskop.

Blodåre i en musetarm

Det ser ut som kanskje en korall eller noe fra en sci-fi-film, men bildet som ga tredjeplassen, viser egentlig et blodåre-nettverk i tarmen på en voksen mus.

Musetarm sett i mikroskop.

Lille Petter Edderkopp

Fjerdeplassen gikk til Andrew Posselt fra University of California, som har tatt dette bildet av en langlemmet Pholcus-edderkopp.

Edderkopp på kloss hold – Pholcus phalangioides.

De levende soppene

Femteplassen gikk til dette fotografiet av såkalte soppdyr – som egentlig er verken sopp eller dyr.

Et soppdyr under mikroskop – Lamproderma.

I stearinlysets skjær

En fotograf fra Tyskland fikk sjetteplassen for et bilde av ubrente karbonpartikler som blir frigjort når hydrokarbonkjeden i stearin brytes ned.

Stearinlys sett gjennom mikroskop.

De fargerike små grå

Nå skal vi zoome enda lenger inn – helt inn i menneskehjernen. Jianqun Gao og Glenda Halliday klarte nemlig å fange opp dette fantastiske fotografiet av nevroner, og for dette fikk de tildelt sjuendeplassen.

Nevroner fargelagt.

En gammel kjenning

Vi blir i den fargerike avdelingen. Åttendeplassen gikk til dette vakre bildet av den ytterste spissen av en rødalge – en gruppe planter som er blant verdens eldste.

Rødalge sett gjennom mikroskop.

Vitenskap eller kunst?

Ved første øyekast ser det ut som et abstrakt maleri, men fotografiet som fikk niendeplassen, forestiller en flytende blanding av krystaller.

Flytende krystaller.

Den sultne løpebillen

Sist – men ikke minst – går tiendeplassen til dette fotografiet som viser en løpebille som har fanget en flue. Vel bekomme!

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS