En matte som katten skal gå på, sammen med et spørreskjema til katteeieren, kan gjøre det lettere å diagnostisere artrose hos katter, ifølge en ny svensk doktorgrad. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Er katten din i dårlig humør? Det kan skyldes artrose

Slitasjegikt er vanlig hos katter og kan gjøre at de oppfører seg unormalt, men symptomene er diffuse. Nå kan det bli lettere å finne ut om en sur katt har denne sykdommen.

Etter hvert som katter blir eldre, får de ofte sykdommer og plager. En av disse sykdommene kan være slitasjegikt, også kalt artrose.

Problemet er at katter er eksperter på å ikke vise symptomer på sykdommer. Derfor er det svært vanskelig for veterinærer å se at katten lider av artrose.

Artrose er en leddsykdom som fører til forkalkning eller avleiringer i leddene. Dette er en den vanligste leddsykdommen, og den rammer både mennesker og dyr. Det er som oftest eldre over 60 som får plager og de forekommer oftest i knær, fingre og hofter. 

Men hvordan finne ut om katten har artrose?

Belaster potene annerledes

Nå har veterinær Sarah Stadig testet ut en trykkmålingsmatte i doktorgraden sin ved Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hun mener den kan være til hjelp for å finne ut om katten har denne leddsykdommen. Trykkmålingsmatten kan brukes som diagnoseverktøy sammen med et spørreskjema som katteeier fyller ut.

Selv om en katt har artrose, prøver den gjerne å belaste potene sine på en måte som ikke virker unormal. Derfor er det ikke mulig å legge merke til halting med det blotte øye.

Men ved å bruke en trykkmålingsmatte er det mulig å måle hvor katten belaster vekta mest. På spørreskjemaet som katteeier fyller ut i tillegg, skal de beskrive kattens oppførsel hjemme denne siste tiden. 

Vanskelig å oppdage symptomer

Symptomer på artrose hos katter er vanskelige å oppdage for katteeieren ettersom de kan være svært diffuse. Men hvis du har katt, kan du hovedsakelig følge med på om kattens hverdagslige oppførsel endres. Endring i oppførsel kan være en kraftig avvisende oppførsel. Dette er noe som normalt også skjer når katten blir eldre, men det kan også være et tegn på at katten din lider av kronisk smerte.

Tar du katten med til veterinæren, vil hun stille en diagnose ved å gjøre kliniske undersøkelser, røntgen og basert på informasjon fra katteeier. Men fordi kattene skjuler symptomene sine, og ofte blir stresset under et veterinærbesøk, er det vanskelig for selv veterinærer å sette riktig diagnose.

Dessverre er det også vanlig at resultatene fra røntgen og kliniske undersøkelser heller ikke stemmer overens.

 – Det har vært et stort behov for sikrere metoder for å diagnostisere artrose hos katter, sier Sarah Stadig i en pressemelding

Stor fremgang med ny metode

Stadig og kollegene hennes har tatt i bruk både trykkmåleren og spørreskjemaet. Hun mener at spørreskjemaet er enkelt og pålitelig å bruke, og fordelen er at det kan brukes på alle veterinærklinikker.

I en tidligere studie ble katter med artrose behandlet med betennelsesdempende og smertelindrende medisiner.

– Denne behandlingen hadde en målbar effekt som kunne fanges opp både med trykkmålingsmatten og spørreskjemaet. Veterinæren kunne også se effekten ved å undersøke katten før og etter behandlingen, forteller Stadig.

Referanse: 

S. Stadig: Evaluation of physical dysfunction in cats with naturally occurring osteoarthritis. Doktoravhandling, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS