Dronning Hatshepsuts mumie funnet

Kairo (NTB-AFP): Egyptologer har identifisert den 3.000 år gamle mumien til dronning Hatshepsut, Egypts mest kjente kvinnelige hersker. Funnet kalles det viktigste siden Tut-ankh-Amonsgrav ble oppdaget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En stolt sjef for det egyptiske antikvitetsrådet, Zahi Hawass, fortalte et stort pressekorps om funnet onsdag. Ifølge Hawass er det en av to mumier som ble funnet i en grav i Kongenes dal i Luxor for om lag 100 år siden, som er identifisert som Hatshepsut.

Identifiseringen ble gjort på bakgrunn av DNA-analyse av en tann, og forskere håper identifiseringen blant annet skal hjelpe dem finne ut hvordan Hatshepsut døde.

Identifisering

Dronning Hatshepsut regjerte i 21 år fra 1479 til 1458 f. Kr. og var en av Egypts mektigste kvinnelige faraoer. Hun utropte seg selv til farao etter at hennes ektemann og halvbror Tuthmosis II var død.

Hun er kjent for å ha kledd seg som en mann og for å ha gått med falsk skjegg, og hun var mektigere enn sine mer kjente kvinnelige etterfølgere Nefertiti og Kleopatra.

Hawass sa på pressekonferansen onsdag at mumien som er identifisert som Hatshepsut «tilhører en fyldig kvinne i 50-årene som trolig døde av kreft».

- Jeg er sikker på at denne mumien skal hjelpe oss til å kaste lys over dette mysteriet som har plaget forskerne i mange år. Muligens klarer vi å løse gåten om hennes sykdom og død, sier Hawass.

Noen forskere er imidlertid skeptiske til hvordan DNA er brukt i identifiseringen, melder BBC.

- Det er en veldig vanskelig prosess å få DNA fra en mumie, sier biologen Scott Woodward til nyhetsbyrået AP.

Nitid gransking

Det var i 1903 at arkeologen Howard Carter fant to sarkofager i grav 60 i Kongenes dal. Carter ble senere kjent over hele verden etter at han fant graven til Tut-ankh-Amon, som var full av gull og andre skatter.

I 1920 fant Carter det storslåtte gravtempelet til Hatshepsut, som er ett av de mest berømte i Kongenes dal i Egypt. Men sarkofagene i tempelet var tomme, mens de som ble funnet noen år tidligere i grav 60 inneholdt to kvinner, en var dronning Hatshepsuts pleierske, mens den andre var ukjent.

Historien kunne endte der hvis ikke den amerikanske TV-kanalen Discovery Channel hadde insistert på at mumiene fra grav 60 ble ført til Kairo for nærmere undersøkelse.

Nå mener Hawass og andre at mysteriet rundt dronning Hatshepsut er løst. Hennes regjeringstid var preget av vekst og omtalt som en storhetstid, men likevel er dronning Hatshepsut av mystiske årsaker ikke omtalt i egyptisk historie, sier Hawass.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS