Drepte kvinner i Maya-krypt

To rituelt henrettede kvinner i en eldgammel krypt viser at de hadde betydning i Maya-indianernes samfunn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra tidligere kjenner vi til den grimme skjebne Maya-herskere kunne lide dersom byene deres ble erobret av fiendtlige hærer. De nye herskerne nøyde seg ikke alltid med å avsette sine forgjengere, for å si det slik.

Forseglet krypt

Arkeologer har nå entret en lenge forseglet krypt i Guatemala, og funnet skjeletter som tyder på at det ikke bare var kongene som ble tatt av dage etter maktovertakelser.

Krypten inneholdt restene etter to kvinner, den ene gravid. De to var plassert i det arkeologene tolker som rituelt signifikante stillinger, den gravide liggende med ansiktet ned, den andre på hennes rygg, med ansiktet opp.

Forskerne mener de ble henrettet som et ledd i en maktkamp mellom stridende byer.

Betydningsfulle kvinner

- Denne graven viser at kvinnene var ekstremt betydningsfulle, sier en av de amerikanske arkeologene bak funnet til magasinet Nature.

- Kvinner ble drept når det var politiske uenigheter.

Nature mener funnet viser at kvinnene hadde mye makt i Maya-samfunnet.

Akkurat hvor betydningsfulle kvinnene var, kan vi imidlertid ikke vite. Kanskje var det maktpåliggende for fienden å utrydde hele kongens slekt, inkludert kvinner?

Rivaler?

Kanskje var det viktig å drepe også kommende potensielle rivaler (les: barnet i kvinnens mage)? Eller kanskje var det viktig å drepe nettopp kvinnene?

Men, hadde kvinner vært totalt uten politisk eller annen betydning, hadde de neppe blitt drept på denne måten.

De drepte kvinnene ble funnet i byen Waka, cirka 60 kilometer vest for den kjente Maya-byen Tikal. Waka hadde sin storhetstid i perioden 400 til 600 e.Kr. Krypten er datert til cirka 350 til 400.

Powered by Labrador CMS