Mange forskningsprosjekter blir stoppet av Trump-administrasjonen: – Trist og sjokkerende
Det amerikanske forskningsrådet opplever kraftig politisk innblanding.
NSF har finansiert forskning som har bidratt til store gjennombrudd innen alt fra organtransplantasjon og kunstig intelligens til internett og ekstremværvarsling. Nå er forskningsrådet utsatt for omfattende politisk styring.(Foto: Dado Ruvic/Scanpix)
Minst 1.653 forskningsprosjekter finansiert av National Science Foundation (NSF) skal ha blitt stanset av Trump-administrasjonen.
Dette viser undersøkende journalistikk fra den britiske avisa The Guardian.
National Science Foundation (NSF) er det eneste nasjonale forskningsrådet i USA som finansierer grunnforskning på tvers av alle vitenskapelige og teknologiske fag.
Kristin Asdal, instituttleder ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo, synes situasjonen i USA er trist og sjokkerende.
– Vi ser nå at dette ikke handler om enkeltuniversiteter eller enkeltsaker, men et bredt anlagt forsøk på å undergrave forskningsvirksomhet og betydningen av forskning også for politikk og offentlig forvaltning.
Det åpne, amerikanske samfunnet stenges nå ned, mener Kristin Asdal.(Foto: Moment Studio)
Fagfellene blir overprøvd
Tidligere har alle søknadene om forskning som kommer til NSF blitt vurdert av et ekspertpanel av fagfeller.
Da har kvalitet og samfunnsnytte vært de viktige kriteriene.
Etter at Trump-administrasjonen kom til makta, er det nå flere som vil ha et ord med i laget.
Det amerikanske forskningsrådet har opplevd en politisk innblanding uten sidestykke, viser artikkelen i The Guardian, som har snakket med flere tidligere og nåværende ansatte i NSF.
Det såkalte Department of Government Efficiency (Doge), som er et politisk utnevnt organ under Trump-administrasjonen, har stoppet minst 1.653 pågående forskningsprosjekter.
Dette viser en oversikt fra Grant Watch, et prosjekt som følger med på forskningsprosjekter som blir avslått eller kansellert, skriver The Guardian.
– Før Trump kom til makta, ble prosjektene vurdert etter kvalitet og samfunnsnytte. Nå er det som å kaste terning, fordi en Doge-person får siste ord, sier en programsvarlig i NSF til avisa.
Særlig utsatt er prosjekter som handler om ulikheter i klimaendringenes konsekvenser og andre miljøfarer.
Nye søknader blir også gjennomgått for enhver direkte eller indirekte kobling til mangfold, rettferdighet eller inkludering, forteller ansatte ved NSF til The Guardian.
Doge kan nå stoppe et prosjekt, uten begrunnelse.
Gir fra seg lederrollen
Annonse
NSF har finansiert forskning som har bidratt til store gjennombrudd innen alt fra organtransplantasjon og kunstig intelligens til internett og ekstremværvarsling.
Det som skjer nå kan få ødeleggende konsekvenser for USA, som gir nå frivillig fra seg lederskapet innen flere forskningsfelt til konkurrenter, som for eksempel Kina.
Det sier en annen programansvarlig ved NSF til avisa.
– Dette har aldri skjedd før i NSFs historie. Det er avskyelig det vi blir bedt om å gjøre.
I tillegg har forskningsrådet opplevd kutt i bemanningen, i forskningsprogrammene og bevilgningene.
Flere ansatte i NSF beskriver kanselleringen som «uten sidestykke» og «vilkårlig».
– Det er normalt at nye administrasjoner endrer fokus, men vi har aldri opplevd denne type politisk innblanding i fagfellevurderinger. Man kaster ikke bare søknader i søpla, sier en ansatt ved NSF.
NSF sentralt ønsket ikke å kommentere de anonyme uttalelsene fra programansvarlige overfor The Guardian. De henviser til nettsiden:
«Prinsippene om fortjeneste, konkurranse, like muligheter og kvalitet ligger til grunn for NSFs arbeid. NSF vurderer fortsatt prosjekter etter intellektuell kvalitet og samfunnsnytte.»
Fyrtårnet stenges ned
USA har lenge vært et fyrtårn for vitenskap og akademisk frihet.
Annonse
Kuttene i NSF kommer i tillegg til at flere andre forskningsorganisasjoner i USA har opplevd dramatiske kutt i bevilgninger og ansatte de siste månedene.
Blant dem er NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), EPA (Environmental Protection Agency) og USGS (U.S Geological Survey).
Mari Sundli Tveit, direktør for Norges forskningsråd, er bekymret for situasjonen i USA.
– Den utviklingen vi nå ser i amerikansk forskning er dramatisk og uoversiktlig, og bekymrer meg dypt, sa hun i en pressemelding tidligere i år.
Hun mener at dette i første omgang rammer amerikanske forskere og forskning, men vil også få store konsekvenser for forskning og kunnskapsutvikling i verden.
Demokratiet er truet
– Vitenskap har alltid vært drevet fram gjennom internasjonalt samarbeid, og USA har vært svært viktig i dette samarbeidet, sier Kristin Asdal til forskning.no.
– Særlig siden andre verdenskrig har den amerikanske støtten til forskning og organiseringen av den, vært av vidtrekkende internasjonal betydning.
Da nazi-regimet i Tyskland forfulgte og stengte veiene for fri forskning og mange av sine forskere, sto USA der for å ta imot dem, minner hun om.
– Det er dette åpne samfunnet vi nå ser stenges ned.
– Det er derfor viktig at vi ikke ser oss blind på at dette handler om forskningen, selv om det er ille nok, men at det handler om å undergrave og utfordre demokratiske institusjoner som bibliotek, kulturinstitusjoner og rettsapparatet.
Felles for det som skjer er introduksjon av vilkårlighet, kanskje det aller mest sentrale elementet i et ikke-demokratisk styresett, mener Asdal.
Opptatt av hva som skjer i samfunnet?
Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.