Annonse

Nær kur for sjelden sykdom

Den sjeldne sykdommen alfa-mannosidose kan gi alvorlige skader på nervesystemet og andre organer. Nå kan en behandling være nær.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Personer med alfa-mannosidose har karakteristiske ansiktstrekk. Disse tvillingene var åtte år da bildet ble tatt. (Foto: Malm og Nilssen 2008)

Fakta

Alfa-mannosidose er en sjelden, arvelig stoffskiftesykdom som fører til mental svekkelse, alvorlige endringer i muskel- og skjelett og stadige infeksjoner. Sykdommen rammer rundt en av 500 000, og i Norge har seks-sju personer fått diagnosen.

– Tidlig på 1990-tallet hadde vi noen pasienter med metabolsk sykdom som det var veldig vanskelig å diagnostisere.

– Etter å ha studert celleprøver i mikroskop og gjort biokjemiske analyser, fant vi ut at de hadde alfa-mannosidose. Siden da har vi forsket på sykdommen, forteller Øivind Nilssen.

Han er professor ved Universitetet i Tromsø hvor alfa-mannosidose-genet for første gang ble karakterisert. Nå samarbeider Tromsø-forskerne med forskere fra ulike land i Europa, og kliniske utprøvinger kan resultere i en behandling for sykdommen om i beste fall fire–fem år.

Erstatter enzym

Behandlingen er basert på tilførsel av enzymet alfa-mannosidase som enten mangler eller ikke fungerer som det skal hos personer med alfa-mannosidose.

Tidligere har Tromsø-forskerne bidratt til å beskrive dette enzymets struktur og levert enzym til terapiforsøk i dyremodell.

– Hos barn tror vi at behandling vil kunne bedre den mentale utviklingen, mens hos eldre pasienter er det først og fremst snakk om å lette symptomer knyttet til beinsykdom og immunsvikt, forteller Nilssen.

Minst 100 ulike mutasjoner

Forskerne har identifisert mer enn 100 forskjellige mutasjoner som kan føre til alfa-mannosidose. (Foto: Shutterstock)

Terapiforsøkene på pasienter foregår i Danmark. Forskerne i Tromsø har imidlertid lagt et viktig grunnlag for utviklingen av medikamentet.

Gjennom innsamling og analyse av materiale fra pasienter i hele Europa, har de identifisert over 100 forskjellige sykdomsfremkallende mutasjoner i mer enn 170 familier.

– I EU-prosjektene har vi jobbet videre med dette materialet og blant annet lagd en mutasjonsdatabase som inneholder kliniske, demografiske, genetiske og biokjemiske data.

– Pasientene som deltar i de kliniske testene, blir også integrert i databasen, og gjennom analyser kan vi anslå hvordan de vil reagere på behandlingen, forklarer Nilssen.

Lenker:

Dag Malm og Øivind Nilssen: Alpha-mannosidosis, Orphanet Journal of Rare Diseases, 3:21, 2008 (pdf)

Forskningsrådets program Funksjonell genomforskning (FUGE) 

Powered by Labrador CMS