Den første amerikanske avføring

Fossilert avføring flytter menneskets inntog i Amerika 1 000 år bakover i tid. For første gang har forskere datert menneskelig genetisk materiale eldre enn den såkalte cloviskulturen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Fossile ekskrementer datert til rundt 12 300 f.Kr. (Foto: Dennis LeRoy Jenkins)"

Clovis-kulturen

Cloviskulturen var en steinalderkultur som oppsto i Nord Amerika etter at menneskene vandret inn fra Nordøst-Asia i kjølvannet av siste istid.

Den eksisterte fra omtrent 13 200 år siden fram til Yngre Dryas (12 900 - 11 500 før vår tid).

Clovisfolket var storviltjegere, de jaktet mammut, bison og andre store dyr, hvorav flere forsvant sammen med dem.

Clovis-boplasser gjenkjennes på de avanserte steinredskaper, særlig pilespissene.

Cloviskulturen har fått sitt navn etter Clovis i New Mexico, der man i 1932 fant de første eksemplarene av denne kulturens avanserte pilspisser.

Fossile ekskrementer, såkalte korpolitter, er nyttige når arkeologer skal datere sine funn.

Tørkede menneskelige etterlatenskaper fra huler i Oregon er nå datert til å være hele 14 300 år gamle. Dette er mer enn 1 000 år eldre enn de hittil eldste kjente spor av mennesker på kontinentet.

Ekskrementene ble funnet i de såkalte Paisley Caves i østsiden av Cascade Range i staten Oregon.

Hulene ble undersøkt så tidlig som på 1930-tallet, og arkeologen som gravde ut den gang mente han hadde funnet spor etter sensasjonelt gamle boplasser.

Men det ble den gang ikke funnet verken korpolitter, skjeletter eller andre rester av mennesker, og det er først i vår tid dateringsteknologien er blitt så god at forskerne kan slå fast med stor grad av sannsynlighet at vi her står overfor rester av en kultur eldre enn den såkalte Clovis-kulturen.

"University of Oregon-arkeologen Dennis L. Jenkins med noe av det han fant i løpet av to somre med utgravninger."


 

Eldste DNA

Selv om det finnes antydninger om eldre bosetninger rundt omkring i Amerika, for eksempel fra det kjente Monte Verde-funnet i Chile, har de eldste godt daterte og dokumenterte funnene alltid vært såkalt Clovis.

Grunnen er at de aldri har vært funnet menneskelig DNA-materiale på andre funnsteder, og den nøyaktige alderen har følgelig vært vanskelig å fastslå.

 

Men de innerste delene av hulene i Oregon fantes det altså en fordypning i grunnen, som ble brukt som avtrede for mer enn 14 000 år siden.

Der, under rester av kameler, hester og fjellsauer, fant arkeologene i 2002 og 2002, tørket avføring.

Avføringen ble analysert av et team danske forskere, som konkluderte med den oppsiktsvekkende høye alderen.

- Hvis våre dateringer overlever ytterligere tester, har vi brutt “Clovis-lydmuren”, sier arkeolog Dennis L. Jenkins i en pressemelding.

Hvem var de?

Arkeologene er ikke sikre på hvem de har funnet restene etter. DNA-analysene kan tyde på at det dreier seg om mennesker som stammer fra Sibir eller Øst-Asia, men de kan ikke si noe nærmere om hvilken etniske gruppe de tilhørte.

De kan derimot muligens si noe om kostholdet deres: Korpolittene inneholder rester av rev, coyote eller ulv. Dette kan være dyr de har spist, eller disse dyrene kan ha tisset på avføringen i en periode da hulene var ubebodd.

Hulene lå for 14 300 år siden nær vann, så mattilgangen var antagelig god. Inne i hulene fant Jenkins og hans kolleger og studenter tynne tråder - “Tynnere enn sytråd” - laget av sener og plantefibre, samt skinnfeller, kurver, rep, bearbeidet tre, dyrebein, fragmenter av steinredskaper, og diverse avføring fra dyr.

PS: Forskning.no har tidligere skrevet av Clovis-kulturen oppsto for omtrent 13 500 år siden. Disse tallene ble reevaluert i februar i år (Se Science, 23. februar 2008), og forskerne mener nå at kulturen oppsto for maksimalt 13 200 år siden.

Referanse:

Gilbert M. T. P. et al.; DNA from Pre-Clovis Human Coprolites in Oregon, North America; Science advanced online publication, 3. april 2008; doi:10.1126/science.1154116.

Lenker:

University of Oregon: Researchers, led by UO archaeologist, find pre-Clovis human DNA
Nature: Fossil faeces pinpoint earliest North Americans
Science (krever innlogging): DNA From Fossil Feces Breaks Clovis Barrier
BBC: Faeces hint at first Americans

Powered by Labrador CMS