Det at vi lurer på hva som er meningen med livet, er det som skiller oss fra dyrene, mener Thomas Hylland Eriksen i denne podcastepisoden.
Det at vi lurer på hva som er meningen med livet, er det som skiller oss fra dyrene, mener Thomas Hylland Eriksen i denne podcastepisoden.

Meninger med livet:
– Relasjoner er kanskje den viktigste meningen

PODCAST: – Vi er altfor opptatt av individets rett til selvrealisering. Hvis du sier vinnerkultur, så sier du egentlig taperkultur, for det er bare plass til 3 på pallen, så de fleste blir jo tapere.

Hva er meningen med livet? Det er et spørsmål mennesker har stilt seg til alle tider, men finnes det egentlig en overordnet mening? Thomas Hylland Eriksen, sosialantropolog og forsker, tar avstand fra det synet. 

Tidligere i år ga han ut boka «Syv meninger med livet», som er skrevet som en slags dialogbok.

– Jeg har forsøkt å være såpass åpen at jeg ikke nødvendigvis gir definitive svar. Jeg har jo mine synspunkter om hva som gjør livet meningsfylt, men hvis andre kan komme inn, spinne videre, være uenig, bli forarget og sende meg en e-post – da har jeg lykkes, fordi jeg prøver å melde meg inn i den store samtalen. 

Selv om meningen med livet er noe vi har brukt mye tid på å tenke på, tror ikke Eriksen vi har kommet noe nærmere et svar.

– Nei, det tror jeg ikke, men det er noe av det som gjør det interessant. Og spørsmålet er det som skiller oss fra andre dyr som har mange kvaliteter og egenskaper vi ikke har. Vi oppdager stadig nye ting om dyrene, men de spør seg ikke om hva som skjer når de dør, altså.

Om Dekodet

Dekodet er en podcast der Kristian Hope inviterer eksperter og fagfolk inn i studio for å «dekode» hvordan ting henger sammen og fungerer. Temaer strekker seg fra verdensrommet til ernæring & trening, og alt i mellom. Nye episoder publiseres ukentlig, og podden ligger også gratis tilgjengelig på Spotify, Apple Podcasts og andre plattformer. Podcasten er produsert av Kristian Hope og distribueres gjennom Podplay.

Skape mening på egen hånd

– Jeg har hørt deg si en gang at livet har ikke mening, men livet er mening. Betyr det at alt liv er meningsfylt? 

– Nei, det er det ikke. Hvis jeg hadde tenkt meg om en gang til, hadde jeg kalt boken min «Syv meninger i livet». Livet, som John Lennon snakket om, er det som skjer mens du er opptatt med å gjøre andre ting. Og vi må prøve å være oss bevisste. Vi må ikke vente for lenge med å gjøre ting. Vi må prøve å glede oss over de små og store ting. 

– Så mening må skapes? 

– En av mine gamle kolleger som døde for noen år siden, antropologen Clifford Geertz, var så lei av å høre alle disse darwinistene og andre som snakket om at mennesket er et territorielt dyr og et voldelig dyr. Så sa han til slutt: Nei, nice try, men mennesket er et selvdefinerende dyr. Altså, som du sier, så har ingenting en mening i seg selv. Vi må skape den meningen på egen hånd.

Eriksen sier at forholdene vi har til andre kanskje er den viktigste meningen av dem alle.

– Og der ligger også min kulturkritikk: Vi er altfor opptatt av individets rett til selvrealisering. Hvis du sier vinnerkultur, så sier du egentlig taperkultur, for det er bare plass til tre på pallen, så de fleste blir jo tapere.

– Jeg tror at det som skaper oss, er relasjoner til andre, til andre mennesker, andre dyr, og naturen rundt deg. De tynne, små trådene som forbinder deg med verden utenfor er det som gjør deg til den du er.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS