Koronavarianten Arcturus sprer seg raskt, ifølge Folkehelseinstituttet.
Koronavarianten Arcturus sprer seg raskt, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ny koronavariant påvist i Norge

Koronavarianten Arcturus, som nå dominerer i India, er blitt påvist i Norge. Varianten sprer seg raskt, men vi vil trolig ikke merke noe stor forskjell.

Så langt er det påvist fem tilfeller av koronavarianten i Norge, skriver VG.

Arcturus er en undervariant av omikron.

Tror den vil dominere

– Vi må anta at den sirkulerer i Norge, men på et svært lavt nivå ennå, sier virusforsker og seksjonsleder Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet (FHI), til avisen.

FHI venter at Arcturus også vil bli dominerende i Europa og Norge, men mange land har trappet betydelig ned på overvåkingen av koronavarianter.

Virusforskeren sier at dette er en naturlig utvikling.

– Vi ser nå at denne utviklingen ligner mer og mer utviklingen i influensaviruset, der nye varianter oppstår nærmest fra sesong til sesong og vaksinene ofte må oppdateres på grunn av dette, sier Bragstad.

En familie med ansiktsmasker i Bangkok. Helsemyndighetene i Thailand har bekreftet at rundt 52 prosent av de nye covid-19-tilfellene i landet er fra den nye Omikron-varianten Arcturus.

Koronaepidemien på et lavt nivå i Norge

Forekomsten av både korona og influensa er lav i den norske befolkningen nå, men sykehusene må være forberedt på flere koronapasienter fram mot sommeren, ifølge FHI.

– Covid-19-epidemien er på et lavt nivå og har vært relativ stabil siste uker, skriver FHI i sin ukerapport.

Antallet koronainnleggelser har vært nedadgående, men det er en liten oppgang i nye innleggelser med laboratoriebekreftet covid-19.

I forrige uke var det 111 nye koronapasienter på sykehus, mot 114 uka før. Det var ingen koronapasienter på intensivavdeling mot fire uka før.

Det var 33 koronarelaterte dødsfall i uke 16, mot 27 i uke 15.

Influensaepidemien er nå nedadgående, og forekomsten er på vei ned i alle fylker. Det er begrenset nytte i å ta influensavaksine nå siden det tar en til to uker før vaksinen har effekt.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS