I dag er det relativt udramatisk å bytte hofte. Men i fremtiden kan det samme inngrepet være risikabelt og nesten umulig å gjennomføre fordi post-operative infeksjoner ikke kan behandles med antibiotika. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Unge forskere mot antibiotikaresistens

Denne uken arrangerer Senter for grunnforskning (CAS) workshopen YoungCAS, hvor unge forskere fra hele verden får sjansen til å diskutere viktige problemstillinger.

Årets prosjekt heter The post-antibiotic era: end of the world as we know it? og ledes av postdoktor Hanna Tiainen ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun forsker på biomaterialer og er spesielt interessert utviklingen av kirurgiske implantater.

Per i dag er operasjoner for å sette inn implantater, som hofteledd og kunstige hjerteklaffer, relativt vanlige hos større sykehus. Men i fremtiden vil slike inngrep og behandlinger være risikable, om ikke umulige å gjennomføre om post-operative infeksjoner ikke kan behandles med antibiotika.

– Det at vi gjennomfører flere operasjoner fører med seg flere infeksjoner, som igjen må behandles med antibiotika. Men problemet med resistente bakterier kommer av overforbruk av legemiddelet. Vi ønsker å forhindre eller begrense forekomsten av infeksjoner ved å skape implantater av nye materialer, forteller Tiainen.

På YoungCAS møtes dyktige forskere innen utvikling av implantatbare medisinske apparater og behandlingen av biofilminfeksjoner for å diskutere problemet og potensielle løsninger. Målet er å starte et internasjonalt samarbeidsprosjekt.

Powered by Labrador CMS