Dersom du sitter med beina i ro over lang tid, som for eksempel på flyreiser, kan du få både dårlig sirkulasjon og hovne bein. Da hjelper det å riste litt på beina. (Foto: Wavebreakmedia, Shutterstock, NTB scanpix)

Rockefot er bra for blodsirkulasjonen

Lett beinristing kan være bra for de som sitter mye stille.

Er du en av dem som sitter foran skjermen i timevis hver eneste dag? Er du også en av dem som stadig får misbilligende blikk når du lar beinet leve sitt eget, rocka liv? Fortvil ikke.

Ny forskning viser at beinristing ved stillesitting kan gi bedre blodsirkulasjon. Dette kan forebygge hjerte- og karsykdom ved å bidra til normal blodårefunksjon. 

Bedrer blodsirkulasjonen

Forskere ved University of Missouri i USA ønsket å undersøke om litt beinristing kunne gi bedre blodsirkulasjon ved langvarig stillesitting.

Dersom du sitter med beina i ro over lang tid, som for eksempel på flyreiser, kan du få både dårlig sirkulasjon og hovne bein.

En gruppe på elleve friske, unge kvinner og menn fikk målt blodsirkulasjonen i beina før og etter tre timer med stillesitting.

Deltagerne ble bedt om å riste med det ene beinet i ett minutt, med fire minutters pause imellom. Det andre beinet ble holdt i ro og fungerte som en intern kontroll.

Forskerne målte at deltagerne bevegde beinet i gjennomsnitt 250 ganger per minutt.

Blodstrømmen ble målt i en arterie i leggen før og etter eksperimentet. Forskerne fant ut at beinet som hadde vært i ro hadde fått en reduksjon i blodsirkulasjonen, mens rockefoten hadde bedre sirkulasjon. 

Rist løs!

Forskerne trekker frem at god blodsirkulasjon er viktig for å opprettholde en god funksjon i blodårene, ved at det øker friksjonen av blodstrømmen på arterieveggen. De mener funnene tyder på at selv små bevegelser kan gi store forbedringer i sirkulasjonen. 

Bedre blodsirkulasjon kan bidra til å forebygge hjerte- og karsykdom. I denne studien var det imidlertid bare med elleve deltagere, noe som er lite i forskningssammenheng. Det kan derfor hende at resultatene er tilfeldige. 

– Det beste er å bryte opp stillesittingen ved å stå eller bevege seg så mye som mulig. Men dersom man er i en posisjon der man ikke så lett kan gjøre dette, for eksempel under en flyreise, en skoleprøve eller et møte, kan det være et godt alternativ å riste med beinet, sier en av forskerne bak studien, Jaume Padilla, i en pressemelding.

– All bevegelse er bedre enn ingen bevegelse.

Referanse:

Takuma Morishima m.fl.: Prolonged sitting-induced leg endothelial dysfunction is prevented by fidgeting. American Journal of Physiology. 1. juli 2016.

Powered by Labrador CMS