Koffeinfri kaffeplante

Brasilianere har oppdaget kaffebønner uten koffein. Det kan bety bedre koffeinfri kaffe, for vanligvis forsvinner noe av smaken når koffeinet fjernes på kunstig vis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Brasilianske forskere dyrket 3 000 etiopiske kaffeplanter som del av et prosjekt for å finne planter med lite koffein.

De fant tre busker - alle stammet fra den samme planten, som praktisk talt var koffeinfrie.

Hører til populær art

Buskene inneholdt 15 ganger mindre koffein enn de kommersielle plantetypene. Koffeinfrie kaffeplanter har blitt oppdaget tidligere, som villplanter på Madagaskar. Disse plantene har imidlertid dårlige kaffebønner som ikke passer til kaffeproduksjon.

De nyoppdagede buskene hører til samme art som dagens mest populære kommersielle kaffebønner. Det betyr at egenskapen koffeinfri bør være enkel å krysse inn i populære kaffetyper.

- Dette er første gang vi hører om en koffeinfri variant av Coffea arabica. Denne arten er den mest kultiverte i verden, og ansvarlig for mer enn 75 prosent av kaffehandelen, sier Paulo Mazzafera, som har ledet forskergruppen ved University of Campinas i Brasil, til New Scientist.

Produktet fem år unna

Han mener det vil bli mulig å lage kommersiell koffeinfri kaffe fra de nyoppdagede plantetypene innen fem år. Prosjekter for å krysse egenskapen inn i eksisterende kaffetyper i eliteklassen kan ta opp til 15 år, mener Mazzafera.

Over ti prosent av kaffen som drikkes i verden er koffeinfri, så det mangler ikke på etterspørselen etter smakfulle typer.

I dag fjernes koffein fra kaffen ved hjelp av industrielle prosesser. Organiske løsningsmidler og karbondioksid benyttes til dette formålet, men disse stoffene fjerner også viktige smaksstoffer i kaffen.

Konkurrerer med genmodifisert plante

Forskerne vet ikke foreløpig hvordan de nyoppdagede plantene vil fungere som kommersiell avling. De har enda ikke smakt kaffe fra plantene, fordi de trenger flere år på å modne.

Buskene vokser i tillegg rundt 30 prosent saktere enn standard kaffeplanter, så forskerne håper å krysse fram raskere kaffevekster.

Det er denne prosessen som vil ta tid, og kanskje vil den også gi konkurrenter en tyvstart i markedet. For eksempel er en genetisk modifisert kaffeplante med lite koffein bare noen få år unna modenhet.

Referanse:

M. B. Silvarolla, P. Mazzafera, & L. C Fazuoli; A naturally decaffeinated arabica coffee; Nature, 429, 826; 2004; doi:10.1038/429826a.

Lenker:

Nature: Grow a decaffinated cuppa
New Scientist: Naturally decaffinated coffee plant discovered

Powered by Labrador CMS