Skal redde amfibiene

Dersom vi skal klare å redde verdens amfibier fra å dø ut, krever det konkret, internasjonalt og handlingsrettet samarbeid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskning.no meldte i fjor at forskere verden over var samlet for å lansere en global handlingsplan for å redde amfibiene, ACAP (Amphibian Conservation Action Plan).

Bakgrunnen var at hver tredje frosk-, padde- eller salamanderart er i truet med utryddelse.

Møtet vi den gang refererte anbefalte at det må opprettes et nytt internasjonalt organ som kan administrere, koordinere og iverksette ulike tiltak for å bevare amfibiene.

I denne ukens utgave av magasinet Science publiserer en rekke amfibieforskere derfor et opprop om å opprette ASA - The Amphibian Survival Alliance, som etter deres mening skal ledes av Verdens naturvernunion, IUCNs spesialistgruppe av amfibieforskere.

I følge forskerne bak oppropet, er 32,5 prosent av verdens 5743 kjente amfibiearter i øyeblikket truet med utryddelse, og et sted mellom 9 og 122 arter har dødd ut siden 1980.

Årsakene er de vanlige: Menneskenes ødeleggelser av amfibienes leveområder - som for eksempel når vi drenerer utmark og fyller igjen smådammer -, kommersielt overforbruk (les froskelår og andre eksotiske matretter), innføring av fremmede arter og ikke minst: soppen Batrachochytrium dendrobatidis.

"Scarlet harleqiun frog"

50 prosent av alle amfibiearter, og hele 80 prosent av individene, dør mellom fire og seks måneder etter at denne soppen har infisert et område, skriver forskerne.

Soppen er på spredning over kloden.

Forskerne mener budsjettet for de første fem årene av ASAs drift bør være i størrelsesorden 400 millioner dollar. Pengene skal brukes på forskning, bevaringstiltak, oppdrett - og på å opprettholde verdens oppmerksomhet på denne viktige saken.

Når Amphibian Survival Alliance kommer på banen, vil det imidlertid ikke bli verdens første internasjonale initiativ i arbeidet for å redde amfibiene. For eksempel er IUCN allerede involvert i registreringsprosjektet Global Amphibian Assessment.

Hvis du ikke synes frosker og amfibier er fine dyr, sjekk disse:

"Dendrobates auratus"
"Glasstrefrosk"
"Dendrobates galactonotus"(Alle bilder, Ron D. Holt, bortsett fra Scarlet harleqiun frog, som er tatt av Enrique La Marca.)

Powered by Labrador CMS