Sommerfuglen Euptychia attenboroughi har både uvanlige vinger og kjønnsorganer sammenlignet med andre i slekta. Her er hannen sett forfra (til høyre) og bakfra. (Foto: Andrew Neild, Trustees of the natural history museum, London. CC-BY 4.0)

TV-stjerne låner navn til sjelden sommerfugl

Ny art har blitt oppkalt etter den britiske programlederen David Attenborough.

Sir David Attenborough er for mange kjent som selve stemmen i BBCs naturprogrammer. I en årrekke har han laget dokumentarfilmer fra alle verdenshjørner.

Nå har 89-åringen fått en yndig skapning fra naturen oppkalt etter seg. Det er sommerfuglen Euptychia som har fått en ny grein på slektstreet.

Den nyoppdagede søramerikanske sommerfuglen skal hete Euptychia attenboroughipå engelsk Attenborough’s black-eyed satyr.

Uvanlige vinger og kjønnsorganer

Sommerfuglen er antakeligvis svært sjelden. Den bor i lavlandet i den tropiske Amazonas-skogen i Venezuela, Brasil og Colombia.

Forskerne har bare samlet inn fire stykker, så det er lite de kan si om utbredelsen. Men de regner med at den lever på et relativt lite område. Alle eksemplarene er funnet innenfor en radius på 500 kilometer.

Det er flere tiår siden noen av dem ble hentet, men altså først nå at de får navn.

En internasjonal forskergruppe stusset da de så vingene til denne sommerfuglen. De lignet nemlig ikke på vingene til slektningene.

Mønsteret på vingene og andre trekk var svært forskjellige sammenlignet med andre Euptychia-sommerfugler fra samlingene til flere museer. Kjønnsorganene til hannsommerfuglene var også noe for seg selv.

Sommerfuglen var så annerledes at forskerne trodde den tilhørte en helt annen slekt. Derfor ble de overrasket da DNA-analyser slo fast at den likevel er en del av Euptychia-slekta.

De har også gitt navn til en annen ny art. Euptychia sophiae fra Brasil og Peru er trolig en søster av attenboroughi. Denne er oppkalt etter en av forskernes niese, Laura Sophia.

Mange Attenborough-dyr

Sir David Attenborough er president i en britisk forening som jobber for å bevare sommerfugler. (Foto: John Stillwell, Pa Photos)

Den andre sommerfuglen bestemte forskerne seg altså for å kalle opp etter han som har inspirert dem med sine dokumentarer.

Det vites ikke hva David Attenborough selv sier til gesten. Men da en liten edderkopp (Prethopalpus attenboroughi) ble oppkalt etter ham for noen år siden var han rørt, ifølge den britiske avisa Daily Mail. Da en plante fra Filippinene fikk hans navn, ble han også svært glad.

Og det er ikke noen grunn til å tro at mannen som er president i organisasjonen Butterfly Conservation skal bli noe mindre glad over en sommerfugl.

Det er ikke uvanlig at den naturinteresserte TV-personligheten får en art oppkalt etter seg. Fisk svømmer og fugl flyr rundt lykkelig uvitende om at de bærer britens navn.

Blant arter som har blitt døpt til ære for Attenborough finner vi ei reke på Madagaskar (Ctenocheloides attenboroughi), en afrikansk planteslekt (Sirdavidia), en bille fra Indonesia (Trigonopterus attenboroughii) og sågar en kjøttetende dinosaur (Attenborosaurus).

Referanse:

Andrew F.E. Neild mfl: Two new species of Euptychia Hübner, 1818 from the upper Amazon basin (Lepidoptera, Nymphalidae, Satyrinae)ZooKeys 541, 1. desember 2015. Doi: 10.3897/zookeys.541.6297

Powered by Labrador CMS