Musikk påvirker synet

Lytter du til en snutt gladmusikk før middagen med kjedelige onkel Kjell, kan gubben virke blidere enn vanlig, mener britiske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Ingen som har sett skrekkfilm kan være i tvil: Musikk påvirker følelsene. Og det så nakkehåra reiser seg ved den første antydning til felegnikk.

Men kan musikk også påvirke det vi oppfatter med de andre sansene våre? Er det for eksempel slik at det vi ser fortoner seg på ulik måte, alt etter hva slags musikk vi hører?

Joydeep Bhattacharya og kollegaene ved Goldsmiths University bestemte seg for å undersøke saken nærmere.

De huket inn ei gruppe frivillige som først ble utsatte for en 15 sekunder lang snutt med en viss type musikk. Så måtte deltagerne bedømme det følelsesmessige innholdet i et ansikt.

Blidere med gladmusikk

Resultatene viste at musikken virkelig så ut til å påvirke trynetolkningen. De som hadde lyttet til lystig musikk, så mer glede i ansiktene. Og de som hadde hørt sørgelige snutter, oppfattet mer tristhet.

Effekten var spesielt klar når prøveklutene ble stilt overfor ganske nøytrale ansikter.

Forskerne tok også en titt på hva hjernen drev med mens den hørte på klipp av musikk. Målinger av hjerneaktiviteten viste at tonene kunne trigge forandringer i aktivitetsmønstre som vanligvis ikke er kontrollert av bevisstheten.

- Det som overrasket oss er at selv så lite som 15 sekunder med musikk kan gi denne effekten, sier Bhattacharya i ei pressemelding.

- Men mer forskning må til for å finne ut hvor lenge virkningen varer, og om og hvordan andre faktorer, som musikksmak og personlighet, kontrollerer denne effekten.

Og inntil videre kan jo vi vanlige bruke resultatene til å eksperimentere litt med hodene til venner og kjente. Eller oss selv. Kan litt moromusikk på øret for eksempel gjøre kjipe Kjell litt mer utholdelig enn vanlig?

Referanse:

N. Logeswaran & J. Bhattacharya, Crossmodal transfer of emotion by music. Neuroscience Letters 455, s. 129-133, 2009.

Lenke:

Goldsmiths University: Listening to music can change the way you judge facial emotions

Powered by Labrador CMS