Fant egg i egget

Elevene i andre klasse ved Steinerskolen på Rotvoll i Trondheim ble fjetret av synet som møtte dem i skolens hønsehus. – Svært sjelden, sier veterinærene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vilde, Edvarda, Aurora, Vetle, Jonathan, Vivian, Amalie, Alvilde, Lotta og Johan er de forundrede 2.klassingene på Steinerskolen på Rotvoll. (Foto: Berit Glasø)

- Det var et kjempestort egg – det liknet nesten på et gåseegg. Barna ble først redde, for de trodde kanskje det var et annet dyr som hadde lagt egget der, sier Lene Isolde Hjeldnes.

Hun er lærer ved Steinerskolen på Rotvoll i Trondheim, hvor de har en hønsegård med fem høner og en hane. Hjeldnes og barna var på sin faste egginnsamling i skolens hønsehus, da de fant det merkelige egget.

De bestemte seg for å bevare det, og førsøkte å få ut plommen. Det var da de fant et nytt egg i normal størrelse inni det store.

Hjeldnes ringte deretter forskning.no for å finne et svar på mysteriet.

- Det var jo veldig artig, sier Bruce David, som er spesialveterinær ved Seksjon for husdyrhelse og -velferd på Veterinærinstituttet.

Glipp i hønas eggfabrikk

Han forteller at det mystiske egget kan ha blitt til ved at det har skjedd en liten feil i eggtrykkermuskulaturen til høna. Det kan ha ført til litt rot i eggets gang inni fjørfeet.

- Det er slik at eggeplommen kommer ut fra eggstokken, før det beveger det seg et stykke nedover egglederen og får et lag med eggehvite. Så trykkes det enda lenger ned der det kommer på en membran, og så kommer skallet.

- I stedet for at høna har trykket det ut, har egget i stedet kommet et stykke tilbake opp, der det har blitt fanget opp av det neste egget, og fått mer eggehvite og skall. Men vi vet ikke hvorfor dette skjer, sier David.

Han tror ikke det er spesielt stor sjanse for at den indre produksjonsglippen fra hønas side vil skje igjen.

- Det er tydeligvis skjedd en liten feil der. Det er litt vanskelig å si hvor ofte eller sjelden det skjer, fordi eggene som skal til butikker går gjennom en belysningsmaskinene i eggpakkeriene. Der blir de eggene det er noe rart med forkastet, sier han.

2. klasse på Steinerskolen på Rotvoll oppdaget et digert egg med et mindre egg inni. (Foto: Berit Glasø)

- Er nok veldig sjelden

I fjor fant også Peder Hommeland fra Bryne, til sin store overraskelse, et lite egg inni egget han knekket, da han skulle bake kransekake.

Han syntes det hele var så snodig at han tok med seg dobbeltegget til lokalavisen Jærbladets redaksjon, ifølge VG.

- Jeg antar at dette er veldig sjelden – noe man bare ser et par ganger i året, sier David.

- Det at det var et tilfellet som ble omtalt i avisene i fjor, er kanskje et uttrykk for hvor sjelden det er, sier han.

Et eggende eventyr?

- Ungene mente at det som skjedde kunne være et eventyr, og lurte på om det neste ville bli et gullegg eller et sølvegg, forteller Hjeldnes.

Hun tror det vil herske en viss forventning rundt hønas eggproduksjon framover.

- Det kommer til å være enda flere som vil dra og hente egg nå, sier hun til forskning.no.

Powered by Labrador CMS