Forutså apers handlinger ved å lese av hjernen

Ved å «lese» hjernesignaler til aper klarte forskere å forutse handlingene deres - før apene i det hele tatt hadde leet på en muskel. – Studien viser framskritt rundt det å forstå hjernen og handlingsmønstre hos høyt utviklede pattedyr, sier zoolog.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fikk rhesusaper til å strekke seg etter forskjellige ting, og leste samtidig av hjernesignalene deres. Noe av det de overraskende fant ut var at apenes forskjellige personligheter viste seg på de dekodede hjernesignalene deres. (Foto: Wikimedia commons)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Mennesker og aper ligner hverandre på svært mange måter. En av bevegelsene som er fundamentale for primater er å strekke seg etter noe, enten det er en fjernkontroll eller en gren.

I en studie fikk amerikanske forskere to aper til å strekke seg etter samme ting, skriver New Scientist. Når aper tenker at de skal utføre denne handlingen, forbereder nerveceller i hjernene deres seg på disse bevegelsene.

Forskerne klarte å “lese”, dekode nerveceller i hjernene til disse apene, og forutsa på den måten hvilke bevegelser de ville gjøre.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS