Derfor liker barn søtsaker

Alle vet at unger er ekstra glade i søtsaker, og forskere har nå funnet en sammenheng mellom godtesug og små krabater som skal vokse seg store og sterke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Illustrasjonsfoto: www.clipart.com)"

Fakta om glukose:

Glukose er den forbindelsen planter fremstiller i fotosyntesen.

Alle karbohydrater unntatt cellulose blir omdannet til glukose i kroppen.

Når karbohydratene er brutt ned går de med blodet til leveren og omdannes der til glukose. Derfra går glukosen ut i blodbanen, og føres rundt til alle cellene ved hjelp av hormonet insulin.

Noe av glukosen blir lagret i lever og muskler som stoffet glykogen, og er en reservekilde når vi trenger det.

Lenke: Wikipedia

- Barn er programmert til å like søtsaker fordi det leder dem mot mat med mye energi, sier professor Danielle Reed i en pressemelding.

Hun er en av forfatterne bak studien, som ble gjort ved University of Washington og Monell Center i USA.

Resultatene ble publisert i forrige nummer av journalen Physiology & Behaviour.

Godtesuget avtar etter hvert

Forskerne studerte 11-15-åringer, og undersøkte hvor glade de nesten 150 ungene var i sukker og så på ulike tegn på om de modnet og vokste.

De kom frem til at ungenes sug etter søtsaker hadde sammenheng med hvor mye de vokser, og at dette suget avtar etter hvert som de slutter å vokse.

"Norsk forsker mener barns sukkerdilla er tillært, og minner om at vi egentlig ikke trenger tilsatt sukker i dietten vår. (Illustrasjonsfoto: www.clipart.com)"

- Vi vet nå at å like søtsaker har sammenheng med det å vokse fysisk. Det neste steget er å identifisere hvilke vokserelaterte faktorer som signaliserer til hjernen at man skal få lyst på sukker, sier Reed.

- Man trenger ikke tilsatt sukker

Hege Berg Henriksen er prosjektkoordinator ved avdelingen for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo. Hun sier til forskning.no at hun synes studien er interessant, og at det helt sikkert er en sammenheng mellom en trang etter energi og det å vokse.

- En kropp som vokser trenger byggesteiner for å bli større, og i den prosessen er det et generelt behov for energi.

Problemet er bare at man ikke trenger tilsatt sukker, men karbohydrater, og spesielt såkalte komplekse karbohydrater som man finner i frukt, grønnsaker og grovbrød.

- Dette er kroppens viktigste energikilde. Hjernen vår og alle cellene i kroppen trenger glukose, og det finner vi i komplekse karbohydrater, sier Berg Henriksen.

- Handler om vaner

Hun mener at barns sug etter sjokolade og godteri er tillært, og at barn ikke trenger mer sukker enn voksne.

- Barn synes jo også frukt er veldig godt, så dette handler også mye om vaner og tradisjoner.

Hun sier at sukkersug også kan forklares med at blodsukkernivået vårt må være stabilt. Hvis man erstatter måltider med sjokolade, kaker eller godteri, tar det nemlig bare en time eller to før blodsukkernivået er nede på bunnen, og man er like sulten igjen.

- Rent sukker tas veldig lett opp i kroppen, og man får et kjempekick i blodsukkerstigningen. Det bidrar bare med energi, og ingen næringsstoffer som kroppen egentlig trenger.

Hun minner om at alt det tilsatte sukkeret man får i seg i påsken kommer i tillegg til alt annet man spiser. Man blir heller ikke så mett av å få i seg sukker i for eksempel brus, og da man ikke får metthetsfølelsen er det lett å pøse på med mer.

- Da går energiregnskapet i pluss, og hvis man da ikke kompenserer for det med fysisk aktivitet så legger man på seg, avslutter Berg Henriksen.

Kilde: Coldwell, Reed et. al., A marker of growth differs between adolescents with high vs. low sugar preference, Physiology & Behaviour, Dec 2008

Powered by Labrador CMS