
Korona-nedstengning økte ikke selvskading og selvmordstanker blant danske unge
Men andre studier viser motstridende resultater.
Da koronakrisen var på sitt verste, var det stor bekymring for at nedstengningen ville gå hardt utover den mentale helsen, særlig for de unge.
Men var det grunn til å være bekymret?
I en dansk studie har forskerne spurt en stor gruppe 18-23-åringer om tanker om selvmord og selvskading både før og etter pandemien. De unges svar er oppløftende, forteller forskerne.
– Vi hadde fryktet mer selvmordstanker, selvmordsforsøk, selvskading og spiseforstyrrelser. Men det er ingen stigning, snarere det motsatte, sier Stine Danielsen. Hun er hovedforsker bak den nye studien, som nettopp er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Human Behavior.
Likevel kan koronakrisen ha vært en belastning, påpeker førsteamanuensis Mette Bliddal.
Motstridende resultater
Andre studier peker nemlig i stikk motsatt retning.
En ny studie i tidsskriftet JAMA Psychiatry viser at det blir skrevet ut mer medisiner for psykiske lidelser i gruppen fra 5 til 24 år. Bliddal har selv ledet denne studien.
– Det var en stigning på 18 prosent i antallet nye brukere av psykofarma. Det blir skrevet ut flere resepter mot ADHD, depresjon og søvnmedisiner, særlig i gruppen fra 12 til 17 år, forteller Bliddal. Hun arbeider ved Klinisk institut på Syddansk Universitet.
Likevel mener hun den andre studien er solid. Hun påpeker at de to studiene måler mistrivsel på ulike måter og i ulike grupper.
Resultatene av studien
I den nye studien har forskerne med to ulike tilnærminger.
- De har stilt spørsmål til rundt 25.000 18-åringer. Noen ble spurt før nedstengning, andre i ulike perioder fram til våren 2021. Det var ingen økning i symptomer på spiseforstyrrelse, selvskading, selvmordstanker og selvmordsforsøk.
- En annen gruppe på rundt 7.500 18-åringer svarte på spørsmål før nedstengning og igjen ett år senere. Forskerne fant et lite fall på flere områder – for eksempel falt andelen jenter som sa de hadde utført selvskading, fra 14 til 8 prosent. Men forskerne mener resultatet likevel var ganske uendret.

Lockdown var et pusterom for noen
Stine Danielsen påpeker at det er en styrke at studien har to metoder som peker i samme retning.
– Mange unge sliter med den mentale helsen, og det var bekymring for om isolasjonen ville forverre problemene. Men det ser ikke ut til å ha skjedd, sier Stine Danielsen, som erdoktorgradsstudent ved Dansk Forskningsinstitutt for Selvmordsforebyggelse.
– For noen har kanskje nedstengningen vært et pusterom, med mindre press om å prestere på skolen, gå på fester og være sosial.
Unikt datamateriale
Hun påpeker at forskerne har vært «veldig heldige». De gjorde første del av undersøkelsen like før nedstengningen.
Den var en del av annen stor studie som har fulgt omkring 96.000 personer fra de var fostre i mors mage til begynnelsen av voksenlivet. De som deltok, var født mellom 1996 og 2003.
– Det er et helt unikt datamateriale. Men man må være oppmerksom på at det er en spesiell gruppe som deltar i studien, sier Mette Bliddal.
– De som har overskudd til å svare på et spørreskjema, er kanskje ikke de som har det tyngst.
Flere unge tok medisiner
Bliddal påpeker at hun har gjennomført en såkalt registerstudie. Det betyr at hun ikke har intervjuet noen, men har brukt data som allerede var samlet inn. Studien tok for seg alle barn og unge i Danmark mellom 5 og 24 år.
Hun sammenligner antallet resepter på psykiatriske legemidler og registrerte psykiatriske diagnoser før og etter nedstengningen. Spesielt hos dem mellom 12 og 17 år fant forskerne en klar økning. Hos dem gikk bruken av medisiner mot psykiske lidelser opp med 37 prosent.
– Studien vår finner mer psykisk mistrivsel. Vi fokuserer på dem som får behandling av lege. Her ser vi en klar stigning, i tillegg til den generelle stigningen fra før korona-nedstengningene, sier Bliddal.
Selv om studien ikke kan si noe om årsaken til økningen, er Bliddal overbevist om at nedstengningene bidro negativt.

Flere ringte barnetelefon
En rapport fra den danske interesseorganisasjonen Børns Vilkår tyder også på at pandemien har satt spor. For eksempel hadde BørneTelefonen, som de driver, 1.387 flere samtaler om selvmord etter nedstengningene i 2021.
– En av de positive tingene ved pandemien var at det ble mer fokus på psykisk helse, og det ble opprettet en rekke tilbud der barn og unge kunne søke hjelp, sier Stine Danielsen.
Ifølge forskningsleder Erik Christiansen finnes det fortsatt ingen klare svar på om det ble flere selvmord eller selvmordsforsøk etter nedstengningene.
– Selvmord er veldig sjeldne blant barn og unge, så det er vanskelig å si noe statistisk, sier Christiansen.
– Vi måler også selvmordsforsøk, men dessverre ble praksis rundt registrering endret samtidig med pandemien.
Forskerne som står bak den nye studien, påpeker at det kan være store individuelle forskjeller på hvordan de unge ble påvirket av pandemien.
– Men det er viktig at vi får mer kunnskap om det, slik at vi kan hjelpe de unge, sier Stine Danielsen.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.
SE OGSÅ
-
Valnøtter dempet stress blant studenter
-
Kan press og dårlig råd forklare hvorfor mange jenter har dårlig psykisk helse på ungdomsskolen?
-
– Alt skulle bli som før – bare jeg ble frisk fra kreften
-
Ett av fire barn mellom 10 og 12 år bruker smertestillende tabletter ukentlig
-
Ja, en tur i skogen hjelper faktisk mot angst og depresjon
-
Mange skolevegrere har ingen venner og et dårlig forhold til lærerne på skolen