Papir fjerner flest bakterier

Når du gnir hendene mot hverandre under den varme vinden fra en håndtørker, minsker du effekten av håndvasken, ifølge studie. Klassisk papirtørk gjør deg renest.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å gni hendene mot hverandre når du bruker håndtørker, kan minske effekten av håndvasken, og gjør det til en mindre hygienisk tørketeknikk enn papirtørking. (Foto: Stilfehler/ Wikimedia Commons med lisens)

Du trodde kanskje at du har gjort alt riktig når du trofast har vasket hendene med såpe etter enhver form for bakteriekontakt?

Å nei da. Hvordan du tørker deg etter håndvasken kan nemlig også være med på å avgjøre bakteriemengden utenpå hendene dine, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Journal of Applied Microbiology.

Blant annet kan det å gni hendene mot hverandre, som mange gjør under en håndtørker på offentlige toaletter,øke bakteriemengden utenpå huden og minske effekten av den grundige håndvasken din, ifølge studien.

- Nå du gnir hendene sammen, drar du opp en mengde bakterier fra porene, til hudoverflaten, sier Anna Snelling fra University of Bradford i Storbritannia - en av forskerne som utførte forsøket.

Slike bakterier kan være et problem, blant annet for personer med dårlig immunforsvar, ifølge forskerne.

Å tørke hender og fingre med tørkepapir etter håndvasken ga best resultat i testen. Bare halvparten så mange bakterier kunne telles fra hendene etterpå, sammenlignet med å ikke tørke seg i det hele tatt, rapporterer magasinet New Scientist.

Testet tørketeknikker

14 frivillige ble satt til å håndtere rått kyllingkjøtt, før de ble sendt for å vaske seg med vanlig såpe i ett minutt. Som håndtørkingsmetode testet de ut tre ulike håndtørkere, i tillegg til papir.

Håndtørkerprodusenten Dyson har finansiert studien, og deres produkt AirBlade var en av testmaskinene. Dette er en modell man stikker hendene nedi uten at de berører hverandre, og hvor de blir blåst tørre av to flate stråler med sterk vind.

De andre to var klassiske varmluftsblåsere, som tar sikte på å tørke hendene ovenfra med en varm vind. Ifølge studien var det mer vanlig at forsøkspersonene gned hendene mot hverandre da de benyttet disse.

"Dysons Airblade. (Foto: StromBer/ Wikimedia Commons. Se lisens.)"

Etter de ulike tørkemetodene stemplet forsøkspersone hendene mot aluminiumsfolie, der bakteriemengden ble registrert.

Ikke gni, og sørg for å bli tørr

En del bakterier overlever en håndvask, men det å bli ordentlig tørr etterpå viste seg å være viktig for å holde mengden bakterier man overfører til neste gjenstand man berører til et minimum, ifølge studien.

30 sekunder under en varmluftsblåser gjorde bakteriemengden på registreringsflaten mindre enn dersom blåsetørkingen var begrenset til 10 sekunder. Ifølge artikkelen gjorde 10 sekunder i Dysons Airblade den samme nytten som 30 i de to andre.

Hvis forsøkspersonene holdt hendene adskilt i håndtørkerne, kunne metoden gjøre den registrerte bakteriemengden 37 prosent mindre enn hos de personene som ikke tørket seg, ifølge New Scientist.

Men det er ikke uvanlig å gni hendene mot hverandre i forsøket på å bli tørr, ifølge studien. I disse tilfellene, økte bakteriefloraen med 18 prosent, sammenlignet med når personene holdt hendene stille, ifølge New Scientist.

Gamlemåten best

Selv om produsenten av den nye gnifrie håndtørkeren antakelig er fornøyd med at denne typen i sum kommer heldigere ut enn den klassiske varmluftsblåseren, kan den likevel ikke skilte med å være mest hygienisk av tørkemetoder.

Forskerne tror metoden med papir er såpass god fordi den skraper av bakteriene sammen med fuktigheten, ifølge studien.

- Papirbruk utkonkurrerte alle de andre tørketeknikkene konsekvent, spesielt med tanke på bakteriemengden som ble igjen i håndflater og på fingertupper, skriver forskerne.

De innvender likevel at papirtørkebeholdere ikke er utømmelige kilder til tørrhet. Spesielt i intensive håndvaskperioder på offentlige toaletter, ligger ofte de sårt tiltrengte tørkene allerede brukt i overfylte søplekasser.

- Når dette skjer, forblir vaskede hender fuktige, og risikoen for å spre bakterier øker, skriver de i artikkelen.

Referanser:

A. M. Snelling m. fl. Comparative evaluation of the hygienic efficacy of an ultra-rapid hand dryer vs conventional warm air hand dryers. Journal of Applied Microbiology, på nett 7.september 2010.

For clean hands, don’t rub, scrub with paper towel. Artikkel fra New Scientist, 18.september 2010.
 

Powered by Labrador CMS