Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.

Rune Rødbotten viser frem innmatpølser. I motsetning til vanlige pølser har disse innmat som hovedingrediens, og det var ikke noe å si på smaken.
Rune Rødbotten viser frem innmatpølser. I motsetning til vanlige pølser har disse innmat som hovedingrediens, og det var ikke noe å si på smaken.

– Vi bør spise mer innmat og blod

Å spise hele dyret er bærekraftig og kan gi bedre helse, mener forsker.

Animalske matvarer stammer fra dyreverdenen og inneholder flere viktige næringsstoffer vi mennesker trenger. Komplekse og viktige vitaminer som B12 må kroppen få påfyll av en gang iblant, og kjøtt er den beste kilden.

Mangler du B12 kan du få alvorlige helseproblemer.

– Nå er det ikke sånn at vi må spise animalske produkter hver dag, men de inneholder mange viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger for å fungere optimalt. Sett i et historisk perspektiv er vårt animalskbaserte kosthold en viktig årsak til menneskets høye intelligens i dag, sier Rune Rødbotten, som er forsker ved Nofima.

– Når vi først slakter dyr, er min kjepphest å utnytte så mye som mulig av det til mat, sier han.

Går glipp av sunn og tradisjonsrik mat

Under 50 prosent av et storfe er kjøtt. Resten er bein, innvoller og blod.

Dette råstoffet blir i stor grad utnyttet som dyrefôr i dag. For noen tiår siden brukte vi langt mer av det som menneskemat.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sier at det før var det mer kultur for å spise hele dyret.

– Med relativt nyvunnen rikdom har vi gått bort fra mat laget på innmat og blod. Hvis forbruker bare vil ha de fineste kjøttstykkene, da går vi glipp av mye sunn og tradisjonsrik mat.

– Nofima arbeider nå med å kunne bruke slik mat i større grad, både ut fra et helse- og et bærekraftperspektiv. Det er en jobb jeg heier på, sier hun.

Lite lungemos på norske bord

For det er klart at lungemos ikke er å finne på mange norske middagsbord i 2020. Heller ikke lever eller blodpudding.

Rødbotten tror det er mulig å bruke innmat og blod som en ingrediens sammen med andre kjøttråvarer i flere matprodukter.

– Det viktigste er at produktet smaker godt, men hvis det også kan dokumenteres at det gir en god helseeffekt hos forbruker, bør de kunne selge bra, sier Rune Rødbotten

– Vi må vise at også mat av innmat og blod, har gode helseeffekter og at det er mer miljøvennlig når mer av dyret går til menneskeføde. Å bruke store deler av et slaktedyr til dyrefôr er ikke bærekraftig i lengden, sier forskeren.

God smak og helseeffekt selger

Han forklarer at det er velkjent og godt dokumentert at vi mennesker trenger tilskudd av jern gjennom kosten. Jern er blant annet nødvendig for transport av oksygen i kroppen.

– Blod er en god kilde til jern, derfor jobber vi med forskjellige prosjekter hvor målet er å utnytte dette i nye produkter, sier Rødbotten.

Så er spørsmålet om gode helseeffekter og mer bærekraftig utnyttelse er nok for å få forbrukerne til å spise blod, selv om det bare er en liten andel i et blandingsprodukt.

– Både bærekraft og helse er viktig for mange mennesker, men vi vet fra forbrukerstudier at god smak er avgjørende for gjenkjøp av matvarer. Så når vi klarer å finne frem til mat som har blod, lunger, lever eller hjerte blandet inn i seg, og det smaker godt, da kan vi også spille på helse og klima som argumenter, sier Rødbotten.

Næringen er interessert

Kjøttbransjen har de siste årene vist større interesse for å utnytte restråstoffene til annet enn dyrefôr.

Rune Rødbotten sier at en forutsetning for at bransjen skal være med på dette, er at forbrukerne kjøper produktene. Det er så enkelt som at innmat og blod må gi bedre lønnsomhet når det brukes til menneskeføde enn som dyrefôr. Men det trengs kreativitet, økt innsikt og ny kunnskap for å finne de gode løsningene.

En næring som er gode på dette, er reinsdyrnæringa. De har en annen kultur for å utnytte hele dyret og har i større grad klart å selge hele til tross for moderne tider og velbeslåtte konsumenter.

– Det er ingen tvil om dette er en trend nå. Hvis bransjen kan markedsføre seg med bærekraft og helse, så klinger det godt hos folk. Vi ser at kjøttbransjen er endringsvillige, og vi tror forbrukerne vil følge opp.

– Men vi som forskningsmiljø må komme med dokumentasjon slik at det kan ligge til grunn, sier forskeren.

Om forskningen

I det strategiske programmet SunnMat jobbes det blant annet med å finne bedre utnyttelse av både restråstoff og innvoller fra slaktedyr.

Det pågår flere samarbeidsprosjekter med næringen om å lage smakfulle produkter med ingredienser der man utnytter hele dyret.

Powered by Labrador CMS