Svensk steinalderdildo?

De svenske arkeologene måtte le da de i forrige uke fant noe som ligner på en 6000 år gammel dildo. - Den reiser spørsmål om seksualitet i dette samfunnet, sier arkeolog Göran Gruber.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Gammel, men fortsatt potent. Hornfiguren måler 12 centimeter i lengde og er to centimeter i diameter, ifølge de svenske forskerne (Foto: Göran Gruber/ Riksantikvarieämbetet)"

Skandinavers rykte for å være seksuelt løsslupne blir kanskje ikke mindre utbredt etter funnet som ble gjort under en utgravning av en steinalderboplass ved Motala Strøm i Øst-Sverige forrige uke.

Opp av leira trakk arkeologene et utskåret bein som minner mistenkelig om et moderne seksuelt hjelpemiddel.

- Altså, både du og jeg kan se at det ser ut som en penis, men om de som lagde den hadde den samme forestillingen, vet vi ikke sikkert, sier arkeolog Göran Gruber til forskning.no.

Vakte spontan latter

- Først trodde jeg at det bare var et bearbeidet horn, og skulle se litt nærmere på det. Men da jeg holdt den opp, kunne jeg ikke holde latteren tilbake. Snart brøt det ut fnising i hele utgravningsteltet, skriver arkeologen Sara Gummesson på utgravningsbloggen.

I området som arkeologene mener har vært en boplass for 6000 til 8000 år siden, har man funnet et stort antall verktøyrester, rester av et hus, og et matlagingssted.

De har også funnet menneskeknokler som ser ut til å ha blitt begravd der hvor strandlinjen gikk på den tiden. Det er her Gruber, Gummesson og kollegaene nå graver.

- Det kan se ut som de gamle steinaldermenneskene har kastet fra seg ting de ikke skulle ha lenger her. Vanligvis finner man bare gjenstander av stein fra denne tiden, men i den leirete bunnen er selv gjenstander av organisk materiale bevart svært godt.

- Det er bevart selv slakterester fra kronhjort, villsvin og elg, som de ser ut til å ha kastet fra seg i vannkanten, sier Gruber til forskning.no.

- Reiser spørsmål om seksualitet

Han synes funnet er svært interessant, spesielt hvis tolkningen av den lille hornfiguren går i retning av at det faktisk er laget med penismal.

- Det er en gjenstand som reiser en del spørsmål om seksualitet i dette samfunnet. Hvis dette er et redskap, kan man også stille seg spørsmålet om det må være brukt av en mann fordi det ser ut som penis, eller om det kan være et kvinnelig redskap, sier han.

Fordi det bare har gått en uke siden han og kollegaene fant det gamle fallosliknende kunstverket, har de ikke rukket å analysere gjenstanden, men Gruber tenker seg noen reelle alternative tolkninger.

- Det ene at dette er et trykkverktøy for skinn eller flint.

- Det man har sett i dette organiske materialet, er at det virker som man har dekorert redskaper på litt ulike måter. Det kan hende den som har laget dette har tenkt: slik vil jeg skjære ut mitt personlige redskap, sier han.

Gruber åpner også for at figuren kan ha hatt en rituell funksjon.

- Den tredje og kanskje kjedeligste forklaringen kan være at formen rett og slett er en knopp for å sette på et lengre treskaft, sier han til forskning.no.

Fremdeles usikre på fallosfiguren

- Vi har kalt den en dildo, fordi en tysk arkeolog for noen år siden fant en liknende gjenstand som han kalte en dildo. Men den han fant hadde tegn på at denne var brukt til et redskap til å behandle flint, sier den svenske arkeologen.

Selv om han og kollegaene fremdeles lar spørsmålet om hva den lille snoppliknende gjenstanden ble brukt til, har de følelsen av å ha gjort et uvanlig funn.

- Av fallosfigurer finnes det i Sverige noen fra bronsealderen og jernalderen, men de er ganske monumentale obelisker.

- Men i samfunn fra denne eldre perioden finner man i større grad kvinnelige fruktbarhetssymboler. Falloser som denne er etter hva jeg forstår ganske uvanlig, ler Gruber.

"Er det et redskap? I så fall til hvilket bruk, undrere forskerne. (Foto: Peter Zetterlund/ Riksantikvarieämbetet)"

Kaster lys over steinaldersyn på sex

Det var under byggingen av en ny jernbanestrekning mellom byene Mjölby og Motala i Øst-Sverige at arkeologer snublet over en steinalderboplass i 1999, og man gjorde utgravninger i 2002 og 2003.

Det var da man for ikke så lenge siden bestemte at man skulle bygge en bro over Motala strøm, at man ville ha nok en utredning om stedets arkelogiske spor fra steinaldermenneskene.

Den Arkeologiske Uppdragsvirksomheten til den svenske Riksantikvarämbetet utfører undersøkelsene som nå får oppmerksomhet langt utover landets egne grenser - alt på grunn av en liten figur som et menneske satt ved bredden og skar ut for 6000 år siden.

- Vi har hatt mye interesse fra hele verden om dette funnet, og jeg håper det kan bidra ytterligere til diskusjoner, sier han.

- Hvis dette er en fallos eller dildo, som dere kaller den litt humoristisk – hva sier det om dette steinaldersamfunnet?

- Det er litt for tidlig å si, men viser at de i bruken av organisk materiale har hatt behov for å uttrykke seg på ulike måter. Hvis man tolker denne figuren i seksuell retning, så kan vi i hvert fall si at noen har ønsket å uttrykke det seksuelle, sier han.

Kilde:

Blogg om arkeologi ved Motala, Riksantikvarieämbetet

Stone Age Carving: Ancient Dildo? Livescience, 20.juli 2010 

Powered by Labrador CMS