Ötzi har ingen slektninger

Ismannen Ötzi har trolig ingen gjenlevende slektninger. Det viser en ny studie av det fem tusen år gamle liket.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Til å være 5300 år gammelt, er liket av Ötzi fantastisk godt bevart. Ifølge den nye studien kan ingen nålevende hevde å være i direkte slekt med ismannen. (Foto: South Tyrol Museum of Archaeology - www.iceman.it)
"Til å være 5300 år gammelt, er liket av Ötzi fantastisk godt bevart. Ifølge den nye studien kan ingen nålevende hevde å være i direkte slekt med ismannen. (Foto: South Tyrol Museum of Archaeology - www.iceman.it)

Da steinaldermannen Ötzi ble funnet av turgåere i Alpene i 1991, hadde han ligget begravd i isen i over fem tusen år.

En gang i løpet av disse årene døde hans siste gjenlevende slektninger, viser en ny studie publisert i Current Biology.

Trolig er ingen moderne europeere i slekt med den mystiske ismannen.

Ny brikke til puslespillet

Funnet av steinaldermannen var en verdenssensasjon. Isbreen hadde fungert som en naturlig fryseboks, og sørget for at liket, klærne og eiendelene til Ötzi ble fantastisk godt bevart.

Flere studier har siden avslørt en rekke detaljer om mannen.

Forskerne mener de vet hvilken landsby han kom fra, hva som ble hans siste måltid, og hvordan han døde.

Nå har forskere i Italia og Storbritannia lagt enda en bit i puslespillet om Ötzi. De har klart å kartlegge hele ismannens såkalte mitokondrielle DNA.

'Slik ser forskere for seg at Ötzi så ut mens han levde. '
"Slik ser forskere for seg at Ötzi så ut mens han levde. "

Felles stammor

Det spesielle med mitokondrielt DNA (også kalt mtDNA), er at denne delen av arvestoffet bare overføres fra mor til barn.

Det gjør det mulig å spore arvelinjer mange tusen år tilbake i tid, og fastslå om to forskjellige mennesker kan ha en felles stammor.

Fordi arvestoffet begynner å brytes ned umiddelbart etter at døden inntreffer, har det vært et svært møysommelig arbeid å gjenskape hele den fem tusen år gamle mtDNA-profil til Ötzi.

Men forskerne klarte det ved å kombinere flere hundre fragmenterte deler av arvestoffet til mumien. Det viser seg at Ötzi har gener som ikke likner på noen andres.

Genetiske grupper

Innenfor læren om genetikk, deles mennesker inn i genetiske hovedgrupper, også kalt haplogrupper. De nye analysene viser at Ötzi tilhørte haplogruppe K1.

Rundt åtte prosent av dagens europeere tilhører den samme genetiske hovedgruppen (haplogruppe K). Men hver hovedgruppe er igjen delt inn i undergrupper, og det er her Ötzi skiller lag med de nålevende.

Døde og forsvant

Nålevende europeere innenfor haplogruppe K1 hører nemlig inn i en av tre undergrupperinger, eller genetiske grener.

Prøvene av Ötzi viser imidlertid at han tilhørte en annen og hittil ukjent genetisk gren. Denne grenen er ikke påvist i noen andre genetiske prøver.

- Dermed tyder alt på at Ötzis genetiske gren på et eller annet tidspunkt har dødd ut og forsvunnet, konkluderer professor Martin Richards ved Universitetet i Leeds i Storbritannia.

Den utdødde genetiske grenen har forskerne inntil videre kalt “¨Ötzi-grenen”.

'Ötzi levde og døde i alperegionen, i området mellom dagens Østerrike og Italia. '
"Ötzi levde og døde i alperegionen, i området mellom dagens Østerrike og Italia. "

Genetisk testing

Selv om forskerne altså tror at ingen kan påberope seg slektskap med mannen som oppnådde berømmelse over fem tusen år etter sin død, kan de ikke være hundre prosent sikre.

De kan ikke helt utelukke at en omfattende, genetisk testing av befolkningen i alperegionen, ikke ville avsløre noen som er i familie med Ötzi.

Men litt dramatisk kan man si at Ötzis død i fjellet, var et forvarsel for det som ventet alle hans genetiske slektninger.

Lenke:

Les mer om Ötzi på hjemmesidene til South Tyrol Museum of Archaeology

Studien er publisert i Current Biology

Referanse:

Ermini et al.: “The Complete Mitochondrial Genome Sequence of the Tyrolean Iceman.” Publishing in Current Biology Vol 18, Number 21, November 11, 2008.

Powered by Labrador CMS