Netflix og chill er ikke bare forbeholdt mennesker. (Foto: Eric Gevaert / Shutterstock / NTB scanpix)

Ikke bare mennesker som knytter bånd gjennom å gjøre noe sammen

Sjimpanser ble bedre venner etter å ha sett på film sammen.

Sjimpanser som ser på film sammen knytter sosiale bånd på en måte som vi har trodd at var unik for oss mennesker.

Først kan en jo spørre seg om en kan få aper til å se på tv. Ifølge tidligere forskning er svaret ja, og de kan også synes at det er underholdende.

Det var forskere fra Instituttet for psykologi og nevrovitenskap ved Duke University i USA som nå har sjekket sosialisering og tv-titting blant aper.

Enten sjimpansene satt sammen foran tv-skjermen eller om de så film med et menneske, så skjedde sosialiseringen i etterkant av tv-tittingen raskere.

Studien er nå publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

Felles for aper og mennesker

Forskerne brukte eye tracking eller blikksporing for å sjekke om sjimpansene fulgte med på filmen, og de fikk appelsinjuice i belønning for å sitte stille.

– Våre funn antyder at en av de mest grunnleggende mekanismene ved menneskelig sosialisering – å føle seg nærmere dem vi er sammen med eller gjør noe sammen med – er tilstede hos både mennesker og store aper. Dette har dermed dypere evolusjonære røtter enn tidligere antatt, sa forskerne til The Independent.

I det første forsøket ble nitten sjimpanser og syv bonobo-aper vist en kort video. Den handlet om en gruppe med unge sjimpanser som lekte sammen.

De satt sammen med et ukjent menneske, som varierte mellom å se sammen med dem eller gjøre noe annet.

Sjimpansene og bonobo-apene ble sosiale med mennesket raskere, dersom de så på filmen sammen først.

Nye funn

I det andre forsøket ble 21 sjimpanser satt sammen i par foran tv-skjermen, og effekten viste seg å være den samme.

Etterpå brukte sjimpansene mer tid sammen og de gjorde sosiale handlinger som å stryke på hverandre.

– Disse funnene kaster nytt lys på den sosiale bevisstheten og adferden til store aper. I tillegg ser vi de evolusjonære røttene til det å bli kjent gjennom å gjøre ting sammen, uttalte forskerne bak studien, Wouter Wolf og Michael Tomasello.

De sa videre at funnene var overraskende, fordi mange forskere tidligere har ment at det bare er mennesker som har kapasitet til å gjøre felles erfaringer.

Referanse:

Wouter Wolf & Michael Tomasello: Visually attending to a video together facilitates great ape social closeness. The Royal Society Publishing. Publisert 17. Juli 2019. Dei: https://doi.org/10.1098/rspb.2019.0488

Powered by Labrador CMS