Aromaterapi - ikke bare sunt

Du ligger rett ut på spa. Duften av eteriske oljer henger tykt i lufta. Det du kanskje ikke vet, er at aromaterapi kan forurense innelufta med skadelige stoffer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Aromaterapi skal gi velvære, men kan også forgifte lufta. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)
Aromaterapi skal gi velvære, men kan også forgifte lufta. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Et spa er tradisjonelt sett et sted hvor det finnes vann med antatt helsebringende egenskaper, for eksempel mineralvann eller varme kilder.

Byen Spa i Belgia var et populært sted for kurbad helt tilbake på 1300-tallet, med sine varme kilder.

I dag bruker vi ordet om tilbud ved luksushoteller eller feriesteder som tilbyr massasjebad eller lignende til sine gjester.

Organiske forbindelser

En ny studie viser at spa som tilbyr massasjeterapi med duftende eteriske oljer, kalt aromaterapi, kan ha forhøyede nivåer av potensielt skadelige stoffer i innelufta.

Det dreier seg om skadelige flyktige organiske forbindelser og ultrafine partikler. Organisk betyr at forbindelsen inneholder karbon. At de er flyktige, betyr at de fordamper lett.

Tanken bak massasje med slike oljer, er at de kan absorberes gjennom huden og være bra for helse, skjønnhet og velvære. Duftene skal også ha bestemte effekter i seg selv.

Essensielle oljer hentes altså ut fra planter med det formål å stimulere menneskers neser og helse. Men i tillegg til nytelsen de tilfører, kan de også forårsake skadelige forbindelser ut i lufta.

Reagerer

Når stoffene svever rundt i rommet, kan de nemlig reagere med ozonet som det finnes små mengder av i lufta.

Denne reaksjonen kan produsere veldig små biprodukter kalt sekundære organiske aerosoler.

Det er altså snakk om gasser som går over til små partikler ved kjemiske reaksjoner.

Slike aerosoler kan for eksempel forårsake irritasjon i øyne og luftveier.

Tok prøver

Det er forskere fra Taiwan, hvor spa er populært, som har testet flere duftoljer som oljer fra lavendel, peppermynte og sitron.

I tillegg har de tatt for seg kinesiske urteoljer som ginseng. Oljene ble testet i et lukket kammer under ulike forhold.

De har også tatt luftprøver og gjort analyser på spasenter som tilbyr massasjeterapi med eteriske oljer.

Forhøyede nivåer av flyktige organiske forbindelser ble målt på disse stedene. Forskerne mener innelufta på spa kan gir grunn til bekymring, og anbefaler videre undersøkelser.

En annen konklusjon er at utformingen og ventilasjonen på et bestemt spa er viktig for mengden forurensende stoffer innendørs ved massasje med aromaterapi.

- Forskerne har gjort en veldig fin jobb med å sette fokus på ofte oversett helserisiko knyttet til den luksusen som skal fremme vårt velvære, kommenterer tidsskriftets sjefsredaktør Domenico Grasso, ved University of Vermont, i en pressemelding.

Referanse:

Der-Jen Hsu, Hsiao-Lin Huang og Shiann-Cherng Sheu; Characteristics of Air Pollutants and Assessment of Potential Exposure in Spa Centers During Aroma Therapy; Environmental Engineering Science; vol. 29; nr 2; 2012; doi: 10.1089/ees.2011.0004. Se PDF her.

Powered by Labrador CMS