Hva er cannabis?

Cannabis, hamp, marihuana, hasjisj, hasj og THC. Det er lett å gå seg vill blant begrepene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Marijuana

De blomstrende eller fruktbærende toppene av en underart av hamp; Cannabis sativa subspecies indica.

En harpiks som på forskjellig vis kan vinnes ut av cannabisplanten, går under navnet hasjisj.

Marihuana er et av de mest benyttede rusmidlene og regnes etter norsk lovgivning som et narkotikum.

Hasjisj

Hasjisj kommer av det arabiske ordet for gress, og er populært kalt hasj. Det er tørkede og sammenpressede toppblad og blomster av indisk hamp; Cannabis sativa var. indica.

Hasjisj omsettes som mørkebrune kaker som senere brytes opp for videre salg og røykes i pipe eller sigaretter. Hasjisj er ifølge loven et narkotikum, som det i Norge er forbudt å produsere, omsette, være i besittelse av eller bruke.

Cannabis

Cannabis eller cannabispreparater er et fellesnavn for de narkotiske stoffene som utvinnes av en underart av hamp; Cannabis sativa subspecies indica.

Planten dyrkes i varmtempererte strøk, spesielt i Asia, Nord-Afrika og Mellom-Amerika.

Det er toppskuddene og hunnblomsterstanden som gir de forskjellige produktene: marihuana, hasjisj, hasjolje og andre cannabispreparater.

Navnet cannabis kommer fra det greske kannabis som betyr hamp, og skal opprinnelig ha kommet fra Skytia eller India. Det er første gang brukt som navn på hamp av Herodot (ca 484 - 425 f.Kr.).

Sammensetning

Cannabis inneholder over 400 kjemiske forbindelser. Ca. 80 er av typen cannabinoider. Den mest kjente er tetrahydrocannabinol, THC.

Flere av cannabinoidene har hallusinogene egenskaper. Alle er kjemisk beslektede, fettløselige og brytes dermed langsomt ned i organismen. Nedbrytingen tar opp til 70 dager.

Powered by Labrador CMS