Rev bak øret? La den bli der.

Rutinert røyker av marihuana? Hold an før du fyrer opp neste kvast. Ny forskning tyder nemlig på at langvarig bruk av marihuana rett og slett gjør deg seig i pappen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste må vel være enige om at rus kan være ganske moro fra tid til annen. Men bruken har som oftest sin pris. Og er man for ivrig med inputen, blir det ofte helsa som ender opp med den virkelige regningen.

Røyking av marihuana ser ikke ut til å være noe unntak.

Forskere fra University Hospital of Patras i Hellas har sammenlignet storrøykere med lengre og kortere fartstid, og ei gruppe som ikke hadde røykt stoffet jevnlig. Resultatene er nok en smule nedslående for alle som fyrer opp flere ganger i uka.

- Vi fant ut at jo lenger folk hadde brukt marihuana, jo mer forringet var de kognitive evnene deres, sier Lambros Messinis, en av forskerne bak undersøkelsen.

Han forklarer at det spesielt var evnene til å ta til seg og huske ny informasjon som hang litt på halv åtte.

- I flere tilfeller var evnene i en slik tilstand at de kunne karakteriseres som svekkede, sier Messinis i ei pressemelding.

Mer enn fire i uka

Forsøket til Messinis involverte tre grupper med folk mellom 17 og 49 år. Den første bestod av 20 langtidsrøykere som hadde sugd i seg minst fire rever i uka i ti år eller mer. De 20 personene i gruppe nummer to røkte like mye, men hadde bare holdt på i fem til ti år.

I den siste gruppa var det 24 folk som hadde prøvd stoffet, men som ikke hadde røkt mer enn 20 jointer til sammen.

Ingen av deltagerne i forsøket hadde brukt andre narkotiske stoffer de to siste åra før undersøkelsen, eller i mer enn tre måneder tidligere i livet. Alle måtte dessuten legge revene på hylla fra 24 timer før forsøkene.

Treg i avtrekket

De 64 deltagere i undersøkelsen måtte igjennom flere tester som skulle avsløre hvordan det stod til med de mentale evnene. Programmet inkluderte både verbale tester og oppgaver hvor man måtte holde styr på flere ting samtidig.

Resultatene viste altså at de som røkte rev til vanlig, så ut til å gjøre det dårligere enn gruppa som ikke røykte. Hjernene deres så ut til å være seigere i avtrekket, både når det gjaldt hukommelse, gjenkjennelse og andre hjernefunksjoner. Og verst ute var langtidsbrukerne.

I én test skulle for eksempel alle huske ei liste på 15 ord. Her klarte ikke-røykerne gjennomsnittlig 12, mens de som hadde røykt i over ti år bare kunne huske sju.

Dermed er det kanskje ikke så dumt å holde forbruket av droger på et minimalt nivå. Men det er vel neppe noen nyhet.

Referanse:

L. Messinis, A. Kyprianidou, S. Malefaki & P. Papathanasopoulos, Neuropsychological deficits in long-term frequent cannabis users, Neurology 2006, vol 66, issue 5, p 737-739.

Powered by Labrador CMS