Cannabis kan gi psykoser

Hasj og marihuana er kanskje ikke så harmløse rusmidler likevel. Nå viser nederlandsk forskning at ivrig patting på pipa øker risikoen for psykoser senere i livet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ungdom og unge voksne som røyker tjall i dag, har større sjanser for å oppleve psykotiske symptomer i løpet av de neste årene, melder Nature. Det er i hvert fall konklusjonen etter at forskere fra universitetet i Maastricht fulgte 2437 ungdommer i aldersgruppa 14 til 24, over en periode på fire år.

Økningen i risiko er moderat, mener forskerne, men utslagene er langt større for folk som er disponert for psykiske lidelser i utgangspunktet. Dessuten blir situasjonen verre jo flere rever man røyker.

Ungdommene som var disponert for mentale problemer og i tillegg hadde brukt cannabis ganske ofte, hadde omtrent 50 prosent sjanse for å få psykoser i løpet av de fire årene studiet varte. Uten rusmidlet var risikoen derimot nede rundt 25 prosent.

Med og uten

Uansett hvor sunt man lever, er det umulig å helgardere seg mot mentale lidelser. Selv i gruppa som ikke røyket, opplevde 15 prosent av deltagerne psykotiske symptomer i løpet av de fire årene.

Men resultatene for gjengen som gjerne tok seg en blås av det berusende slaget var likevel verre. Her lå risikoen på 21 prosent. Hos unge som i tillegg var disponert for psykiske problemer i utgangspunktet, økte sjansene til 50 prosent.

- Er du sårbar, øker risikoen for psykoser jo mer cannabis du bruker, sier Jim van Os fra universitetet i Maastricht i følge Nature.

Men hvorfor?

THC

Forskerne har mistanke om at stoffet delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) har en finger med i spillet. Det er THC som sørger for mesteparten av rusen, ved å narre hjernen til å slippe ut stoffet dopamin som først lager en fin følelse av velbehag. Etter hvert kan det imidlertid trylle fram både hallusinasjoner og paranoia.

- En av sju får paranoide ideer når de røyker, sier van Os, som oppfordrer til åpenhet, slik at cannabisbrukerne kan diskutere problemene rundt røykinga.

Forskeren mener det kanskje hadde vært bedre om stoffet ble legalisert, slik at man hadde mer kontroll over hvor mye THC varene faktisk inneholder. I cannabisvariantene som selges på svartebørsen i dag varierer styrken nemlig vilt, og noen ganger kan konsentrasjonen av THC komme opp i 20 prosent.

- Ungdommen tror dette er normalt, sier van Os. Men mange av de gamle hippiene i Amsterdam nekter å røre stoffet. De er vant til 2-3 prosent.

Referanse:

C. Henquet, L. Krabbendam, J. Spauwen, C. Kaplan, R. Lieb, H.U. Wittchen, J. van Os, Prospective cohort study of cannabis use, predisposition for psychosis, and psychotic symptoms in young people, British Medical Journal, doi:10.1136/bmj.38267.664086.63 (published 1 December 2004).

Lenker:

Nature: Cannabis boosts risk of psychosis
New Scientist: Psychotic symptoms more likely with cannabis

Powered by Labrador CMS