D-vitamin kan bære frukter

Australsk studie antyder en sammenheng mellom D-vitaminmangel og dårlig sædkvalitet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Over en tredel av mennene undersøkt ved Fertility First i Sydney hadde D-vitaminmangel, som kan være en årsak til dårlig sædkvalitet. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

Professor og fruktbarhetsspesialist Anne Clark ved Fertility First i Sydney sier til Reuters at resultatet var svært uventet.

Studien ble presentert i oktober ved Fertility Society of Australias årlige konferanse.

- D-vitaminmangel hos en tredel

Forskerne undersøkte opprinnelig forekomster av såkalt fragmentering av DNA i sæd, som betyr at DNAet i sædcellene går i stykker.

Slik DNA-fragmentering kan forårsakes av infeksjoner, røyking og høy alder, og er en av hovedårsakene til ufruktbarhet hos menn.

Professor Clark undersøkte nesten 800 menn med fruktbarhetsproblemer, og blodprøver viste at nesten en tredel hadde D-vitaminmangel.

Sollys er hovedkilden til D-vitamin, som hjelper til med regulering av kalsium og fosfor ved produksjon av sunn benbygning.

- Mangel på D-vitamin og folat er også forbundet med fruktbarhetsproblemer hos kvinner, men resultatene ved undersøkelser av menn kom som et overraskelse, sier Clark.

- Frykt for hudkreft gir mangel på sollys

"Den lange sommeren, sterk sol og tynt ozonlag over Australia gjør at folk holder seg unna sola så godt de kan. Det kan føre til D-vitaminmangel. Illustrasjonsfoto: www.clipart.com"

Men den sterke solen og det tynne ozonlaget i Australia gjør at folk prøver å holde seg unna sola av frykt for hudkreft. Professor Clark mener at mangel på sollys og en dårlig livsstil kan være viktige faktorer ved ufruktbarhet hos menn.

- Resultatene har gjort at vi nå lurer på om kanskje store deler av den australske befolkningen har D-vitaminmangel.

- Mange av mennene vi undersøkte hadde også et høyt nivå av en aminosyre i blodet som er forbundet med nedbrytning av celler. Mange hadde også mangel på folat, et stoff som er essensielt ved produksjon av nye celler, sier professor Clark.

Av de 794 mennene som ble testet hadde 58 prosent for høy fragmentering av DNA.

Rundt hundre av disse gikk med på å slutte å røyke, kutte ned på kaffe og alkohol, gå ned i vekt og være med på et tre måneders program med vitamin- og antioksidanttilskudd.

De aller fleste endte opp med høyere sædkvalitet, 40 prosent gjorde partnerne gravide ved hjelp av prøverørsbehandling, og 11 av pasientene fikk barn på naturlig måte.

Ingen av de gravide kvinnene spontanaborterte til tross for at over en tredel var over 38 år gamle.

Overvekt og røyking

"Røyking, overvekt og høy alder er tre av de viktigste årsakene til ufruktbarhet. www.colourbox.no"

- Så vidt vi vet er dette den første studien som kommer med målbare bevis for at en kort periode med livsstil- og kostholdsendringer kan forbedre mannlig fruktbarhet, sier professor Clark.

Røyking og overvekt er de to viktigste årsakene til fruktbarhetsproblemer hos litt eldre par.

Når en mann runder førti, halveres sjansen for at partneren hans kan få barn naturlig eller ved prøverøørsbehandling. En ni kilos vektøkning kan igjen doble sjansene hans for dårlig fruktbarhet.

- Hovedbudskapet er at ufruktbarhet er begge parters problem, ikke bare kvinnene, sier professor Clark til Canberra Times.

Lenker:

Artikkel på TVNZ fra Reuters, Study links vitamins, sperm health

Artikkel i Canberra Times, Health kicks mend damaged sperm: study

Powered by Labrador CMS