Øyner et vitaminhåp

Et sju år langt medisinsk forsøk med B-vitaminer reduserte risikoen for øyesykdommen AMD, hos kvinner som var særlig utsatt for hjertesykdom.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Aldersrelatert makula degenerasjon (AMD)

Det finnes to typer AMD. Tørr AMD merkes ved at skarpsynet og fargesynet gradvis blir dårligere og at det tar lengre tid før man ser godt igjen etter sterk belysning.

En del oppfatter også tomme flekker i det sentrale synsfeltet. Det blir vanskeligere å lese og kjenne igjen folk.

Våt AMD arter seg på samme måte, men i tillegg ser rette linjer og kanter (f. eks. dør- og vinduskarmer) bølgete ut. Hverdagslige ting som å skjenke kaffe, blir en prøvelse.

Man kan enkelt sjekke om synet har forandret seg. Hold for ett øye om gangen og se ut av vinduet, for eksempel på naboens vinduskarmer eller et tre. Ser disse krokete/ bølgete ut, er det viktig å ta kontakt med lege umiddelbart.

Kilde: Norges Blindeforbund. Hele brosjyren om AMD finner du her (pdf-fil)

Det antyder en ny rapport publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine. Den er utarbeidet av forskere ved Brigham and Women’s Hospital og Harvard Medical School i USA.

Aldersrelatert makula degenerasjon (AMD) er vanligste årsak til at personer over 50 år får svekket syn. Det blir vanskelig å lese, helle i kaffekoppen og kjenne igjen ting og personer i omgivelsene.

I de alvorligste tilfellene blir det umulig, skarpsynet forsvinner i praksis helt.

Datagrunnlaget for rapporten er Women’s Antioxidant and Folic Acid Cardiovascular Study (WAFACS). Denne er et randomisert forsøk hvis hovedfokus har vært å vurdere om vitamin B6, B12 og folsyre, (også dette en type B-vitamin), kan hindre hjerte-kar-hendelser selv hos kvinner med høy risiko for slik sykdom.

Det forskerne William G. Christen og kolleger nå har gjort, er å undersøke AMD-resultatene som kan trekkes ut av WAFACS.

Høyere doser enn anbefalt

Forskerne fikk med seg 5442 kvinner over 40 år (alle helsepersonell) som hadde minst tre risikofaktorer for hjertesykdom, eller allerede var rammet av slik sykdom.

Kvinnene gikk med på å innta doser av B6, B12 og folsyre som var betydelig høyere enn daglige anbefalte mengder. Slike høye doseringer er altså ikke noe man bør prøve utenfor medisinsk kontrollerte forsøk.

Les mer om folat hos Helsedirektoratet.

2607 av kvinnene fikk vitaminkombinasjonen, mens 2598 inntok placebo (narremedisin). Slik fortsatte det til juli 2005, og kvinnene ble undersøkt for AMD i november samme år.

Studien viser at de som fikk tilskuddene hadde 34 prosent lavere risiko for enhver form for AMD, og 41 prosent lavere risiko for alvorlige tilfeller av sykdommen.

- Funnene i vår rapport er de sterkeste beviser så langt som støtter en mulig fordelaktig effekt for B6, B12 og folsyre i forebyggingen av AMD, skriver forfatterne av studien.

Det er kjent fra tidligere at røyking øker risikoen for denne sykdommen. Samtidig antas det at et kosthold med mye frukt og grønnsaker er viktig for å forebygge AMD.

Senket nivåer av homocysteine

Kombinasjonen av de høye dosene med B-vitaminer ga lavere nivåer av homocysteine, en amminosyre i blodet, hos forsøkspersonene. 

Men; resultatene av WAFACS viste at antall hjerte-kar-hendelsen ikke ble redusert. I stedet ser det altså ut til at risikoen for AMD kryper nedover.

Høye homocysteine-nivåer er assosiert med en dysfunksjon i fôringen på blodårer, mens B6, B12 og folsyre ser ut til å senke nivåene, og muligens reversere problemet.

Forskerne antyder at homocysteine kan utgjøre en større risikofaktor for sykdommer der små blodårer rammes, som ved AMD. Dermed kan lave konsentrasjoner være fordelaktig i sllike tilfeller.

Referanse:

Folic Acid, Pyridoxine, and Cyanocobalamin Combination Treatment and Age-Related Macular Degeneration in Women.
The Women’s Antioxidant and Folic Acid Cardiovascular Study. William G. Christen, Robert J. Glynn, Emily Y. Chew, Christine M. Albert, JoAnn E. Manson. Arch Intern Med. 2009;169(4):335-341.

Powered by Labrador CMS