HIVs opprinnelse funnet

En internasjonal forskergruppe har for første gang dokumentert at HIV-viruset stammer fra ville sjimpanser. De viser at SIV, som er HIVs nærmeste slektning, finnes hos ville sjimpanser i Kamerun.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes en god porsjon konspirasjonsteorier om hvordan AIDS-epidemien har oppstått.

Et godt eksempel på en representant for slike forestillinger, er vinneren av Nobels fredspris for 2005, kenyanske Wangari Maathai.

Da hun fikk prisen ble det mye oppstyr rundt hennes utsagn om at AIDS er skapt av vitenskapen, for å utrydde svarte afrikanere. Hun er slett ikke alene om å ha slike eller lignende teorier.

For første gang

En ny studie publisert i tidsskriftet Science viser imidlertid - for første gang - at HIV-virusets søster, SIV, finnes hos ville sjimpansegrupper i Afrika.

Inntil nå har man bare funnet SIV hos sjimpanser i fangenskap, selv om forskerne lenge har ment at HIV stammet fra ville dyr.

Den internasjonale forskergruppen har funnet antistoffer mot SIV i avføringen fra en bestemt underart av sjimpanse kalt Pan troglodytes troglodytes, sør i Kamerun.

Fant kilden

Smitteraten er høy i enkelte sjimpansesamfunn, helt opp til 35 prosent. Genetiske analyser har gjort forskerne i stand til å vise hvilke bestemte sjimpansesamfunn som har vært kildene for den pandemiske typen HIV-1.

De har også også funnet kilden for den ikke-pandemiske typen HIV-1, som bare har vært påvist hos en liten gruppe AIDS-pasienter i Kamerun.

- Funnene vi presenterer, sammen med tidligere studier, gir for første gang et klart bilde av opprinnelsen til HIV-1, og startpunktet for AIDS-epideminen, skriver forskerne i sin rapport.

Referanse:

Brandon F. Keele et.al; Chimpanzee Reservoirs of Pandemic and Nonpandemic HIV-1; Sciencexpress, 25. mai 2006.

Powered by Labrador CMS