Figuren viser hvordan programvaren teller og registrerer trær i forskjellige geografiske områder. For eksempel er bildet øverst til venstre skogområder i Angola, mens bildet under viser plantasjer med Eukalyptus-trær i Sør-Afrika.

Hvordan telle alle trærne i Afrika?

Forskere viser en ny og presis måte å telle trær på. De begynner med Afrika.

En ny metode for å skaffe oversikt over alle verdens trær på, presenteres i en ny forskningsartikkel i tidsskriftet Nature communications.

Det kan være til hjelp når det skal lages planer for å ta vare på naturen.

Metoden er basert på å bruke en stor samling satellitter som går i bane rundt jorden, kalt PlanetScope. Dette er godt over hundre små satellitter som kontinuerlig tar bilder av jordoverflaten.

Forskerne har brukt en kombinasjon av data fra disse satellittene og en form for maskinlæring for å prøve å telle så mange av Afrikas trær som mulig.

Eksempel på afrikansk regnskog. Dette er Ituri-skogen i DR Kongo.

Store skoger

Denne teknikken gjør det mulig å få oversikt over store områder med trær som ikke klassifiseres som skog, selv om det er en betydelig mengde trær der.

Programvaren til forskerne er trent opp til å gå igjennom hundretusenvis av bilder av Afrika-landjorda sett fra verdensrommet, med omtrent tre meters oppløsning. Programvaren ble trent opp til å dele inn bildene i 30 ganger 30 meter og kategorisere etter hvor stor andel med tredekke det er i hver firkant.

Firkantene med mer enn 25 prosent tredekke blir klassifisert som skog. Men det er mange firkanter som har mange trær, men under 25 prosent dekning.

Eksempler på forskjellige typer landskap med trær. Til venstre ser man markerte trær i en landsby i Senegal. Til høyre er åkerlandskap Burkina Faso.

Dette gjorde at forskerne også fikk mulighet til å telle trær som ligger utenfor de store afrikanske skogene, som for eksempel regnskogen i blant annet Den demokratiske republikken Kongo.

Utenfor typiske skog-områder

Mange av trærne er utenfor de store regnskogene, noe som gjør at denne metoden gir mye bedre mulighet til å kartlegge trærne som ikke ligger i åpenbare skogområder, ifølge forskerne.

Ifølge denne oversikten er så mye som 29 prosent av trærne i Afrika utenfor typiske skog-områder slik de er markert på moderne kart. Dette kan for eksempel være i åker- eller på gressletter.

Forskerne mener at denne metoden kan gi svært god oppløsning og oversikt over trær og skog i et geografisk område. Dermed kan dette være med på å lage et grunnlag for strategier for konservering og forvaltning av trær og skog, mener forskerne.

Så gjenstår det å se om denne teknikken kommer til å bli tatt i bruk for å lage bedre oversikt over trær i verden.

Referanse:

Reiner mfl: More than one quarter of Africa’s tree cover is found outside areas previously classified as forest. Nat com, 2023. DOI: 10.1038/s41467-023-37880-4. Sammendrag

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS