Annonse
(Illustrasjonsbilde: Wikimedia Commons)

Vanskelig å spørre om donasjon av hornhinner

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Stiftelsen Organdonasjon og leger synes det er vanskelig å be folk donere hornhinner. Årlig transplanteres rundt 300 hornhinner i Norge.

Norge er det eneste landet hvor spørsmålet om donasjon av hornhinner må stilles spesifikt og ikke er en del av det generelle spørsmålet om organdonasjon, skriver Dagens Medisin.

Stiftelsen Organdonasjon unnlater bevisst å spørre om hornhinnedonasjon på sine donorkort, fordi de frykter det vil skremme bort mulige givere.

– Vi vet at det er personer som er positive til organdonasjon, men som ikke er positive til å donere øyne. Hvis vi innlemmer hornhinner i donorkortet, er vi redd noen vil si nei til donasjon i frykt for at også øyne må doneres, sier daglig leder Hege Lundin Kuhle. 

Hun sier fagmiljøet derfor anbefaler at hornhinnedonasjon ikke skal stå på kortet.

Mens bare 0,4 prosent kan donere organer, kan hele 98 prosent donere hornhinner. Når pårørende blir spurt, svarer 99,9 prosent ja til donasjon, forteller Karin Aasly, som er ansvarlig for hornhinnebanken ved St. Olavs hospital i Trondheim. Likevel er det mange leger som ikke spør.

– Det er et problem at vi ikke får legene til å spørre de pårørende spesifikt om hornhinner, sier professor Liv Drolsum ved Oslo universitetssykehus' øyeavdeling.

Ved hornhinnedonasjon tas øyet ut, og det blir lagt inn en protese før øyelokket lukkes. Drolsum sier de «legger sin ære i at det skal være hundre prosent estetisk»

(NTB)

Powered by Labrador CMS