Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er ikke bare selve sigarettrøyken som er kreftfremkallende for røykerne og menneskene de omgås, viser ny forskning.
For selv om drosjesjåføren stumper røyken og lufter ut før neste kunde setter seg i bilen, så dannes det kreftfremkallende stoffer på alle overflater. Og dermed utsettes taxikundene for en kreftrisiko de trolig helst ville vært foruten.
Det samme gjør seg gjeldende alle andre steder hvor det røykes innendørs.
– Det er et godt argument for å forby all røyking i offentlige rom, sier professor Ulla Vogel fra Avdeling for Toksikologi og Risikovurdering på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Stadig flere land har strenge røykelover som i Norge, men fortsatt er det mange land som har få eller ingen restriksjoner.
Danskene har røykeforbud i offentlige rom, men gjør unntak for utesteder med mindre enn 40 kvadratmeter gulvareal, og kontor som bare brukes av én person. Større utesteder kan dessuten ha egne røykerom.
Nikotinen blir kreftfremkallende
Nikotin er den store synderen når det gjelder dannelsen av kreftfremkallende stoffer på overflater i forbindelse med røyking.
Nikotin er et tungtoppløselig stoff som sprer seg til alle overflatene i rommene hvor det blir røykt. Det setter seg i huden, håret, klærne, lampeskjermen og på veggene, og er det veldig mye av det, får tingene et gult skjær.
I motsetning til andre farlige stoffer fra sigaretter, betraktes nikotin normalt som et relativt harmløst stoff, som ikke utgjør noen betydelig helserisiko.
Men det endrer den nye amerikanske forskningen nå for alvor på. Undersøkelsen er nylig offentliggjort i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Lastebilkabin full av kreftfremkallende stoffer
De amerikanske forskerne har blant annet vært inne i kabinen hos en storrøykende lastebilsjåfør.
Her har Mohamad Sleiman fra Lawrence Berkeley National Laboratory og hans kolleger med avansert teknologi oppdaget at nikotinen på for eksempel hanskerommet kan gå i forbindelse med den nitrogenholdige gassen salpetersyrling (HNO2), som finnes i den luften vi omgir oss med.
Salpetersyrling kommer blant annet fra eksosen fra dieselbiler, eller når vi lager mat på en gasskomfyr.
Forskerne har funnet ut at når nikotin og salpetersyrling reagerer med hverandre på overflater, blir det omdannet til nitrosaminer, som er kjent for å være kreftfremkallende.
Med andre ord: Den røykende lastebilsjåførens kabin var tilsynelatende fylt med kreftfremkallende stoffer.
Forskerne er særlig bekymret for barn som kan komme i tett kontakt med de kreftfremkallende overflatene under lek i rom hvor det er blitt røykt.
Annonse
Tredjehåndsrøking er farlig
Amerikanerne kaller fenomenet for «third hand smoking». Det refererer i korte trekk til de stoffene som er tungtoppløselige, og blir spredt til alle overflater etter røyken har lagt seg, eller det er blitt luftet ut - som for eksempel nikotin.
Resultatene av undersøkelsen vekker bekymring hos danske eksperter.
– Det underbygger at tredjehåndsrøyking kan framkalle kreft. I Danmark har vi en tradisjon for å forby stoffer som er kreftfremkallende, og det finnes i prinsippet ikke noen nedre grense for hvor mye eller hvor lite det må være av det. Det skal rett og slett ikke være der, sier professor Ulla Vogel og utdyper.
– For uansett hvor lite det er av de nikotinavledede nitrosaminene, kan de binde seg til DNA-et i cellene våre og framkalle mutasjoner som kan forårsake kreftsykdom.
Overlege og ph.d. Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse kaller de amerikanske forskernes konklusjoner for viktige:
– Det er akkurat slik en undersøkelse vi har gått og ventet på. For nå er det demonstrert at restene fra røyking er kreftfremkallende, og kreftfremkallende stoffer aksepterer vi ikke i arbeidsmiljøet.
– Derfor er denne undersøkelsen en opplagt anledning for politikerne til å få stengt hullene i den danske røykeloven nå og stramme opp arbeidsmiljølovgivingen, sier Clemmensen.
Røyk utendørs!
– De kreftfremkallende stoffene vil legge seg overalt og utgjøre en helserisiko for de menneskene som selv røyker, og for de som bruker lokalene eller bilene etter det er blitt røykt, sier hun.
Clemmensen vet at det ikke er mulig å forby røyking i folks private hjem.
– Men vi kan håpe at den nye kunnskapen om at det hoper seg opp kreftfremkallende stoffer når man røyker innendørs, får flyttet røykingen utenfor også når det gjelder privatlivet, sier kreftlegen.
Annonse
Vanskelig å vurdere
Professor Peder Wolkoff fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er enig i at de kreftfremkallende stoffene som kan utvikles fra nikotinet er svært uønskede, men vil imidlertid ikke kalle situasjonen for alarmerende.
– De analytiske metodene er enormt følsomme i dag, og det kan være vanskelig å vurdere hvor stor mengden er av de kreftfremkallende nitrosaminene, og om de overhodet utgjør en helsefare.
– På det nåværende tidspunkt vet vi for eksempel ikke om barn kan utvikle magekreft hvis de spiser det potensielt kreftfremkallende støvet, eller om det kan utløse lungekreft hvis vi puster det inn, sier Wolkoff, som for øvrig omtaler de amerikanske forskernes arbeid som «fremragende».
Rett kontekst
Professor Ulla Vogel fra DTU er enige i at det er vanskelig å reagere på en enkelt studie, og den amerikanske undersøkelsen bør derfor følges opp av ytterligere undersøkelser, hvor man tar prøver fra for eksempel røykerom og undersøker om det kan gi genetiske forandringer hos bakterier.
Det tas som et sikkert tegn på at stoffene i de aktuelle konsentrasjonene er kreftfremkallende (Ames-testen).
Og før man går hjem og damper ned det nikotingule tapetet, er det ifølge Vogel også viktig å sette kreftrisikoen ved tredjehåndsrøyking inn i rett kontekst.
– En storrøyker øker risikoen sin for lungekreft med 20 ganger, mens en passiv røyker øker risikoen med en halv gang til en hel gang. Så i det samlede risikoregnskapet betyr nok ikke tredjehåndsrøyking så mye. Men som kreftforsker synes jeg at røyking skal forbys i alle offentlige rom, for her er et kreftfremkallende stoff et stoff for mye, sier Vogel.