Den grønne linjen viser den nyoppdagede asteroidens bane. Den blå linjen er jordens bane.

For første gang har kunstig intelligens oppdaget en asteroide som suser forbi jorden 

Smarte algoritmer vil forhåpentligvis gjøre jakten etter potensielt farlige asteroider lettere.

Mange forskere rundt i verden følger med på asteroidene i solsystemet. 

TIl nå vet de om mer enn 30.000 større og mindre asteroider som på en eller annen måte er i nærheten av jordens bane rundt solen. Disse kalles Near Earth Objects (NEO). 

Hensikten med disse programmene er å finne asteroider som potensielt kan utgjøre en fare for oss på jorden. 

Nå har en algoritme avdekket en til nå ukjent asteroide med en diameter på 180 meter. Den kalles 2022 SF289, og du kan se de første glimtene av asteroiden i bildet under. 

Bildet består av mange teleskopbilder som er satt sammen. Asteroiden ble oppdaget på flere forskjellige dager, men den er også svært lyssvak. Algoritmen oppdaget asteroiden på disse bildene.

Mellomstore

Det finnes asteroider i alle slags størrelser, og asteroidene som er mellomstore, utgjør den største faren, ifølge Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.  

De mellomstore er noen titalls til flere hundre meter i diameter. De kan være små nok til å være vanskelige å oppdage, men store nok til å gjøre stor skade. En asteroide på størrelse med et hus kan for eksempel jevne bebyggelse rundt 2,5 kilometer fra nedslaget, ifølge Business Insider. 

Asteroiden som eksploderte over den russiske byen Tsjeljabinsk i 2013, var omtrent 17 meter i diameter. 

Forskerne finner nye asteroider ved å undersøke teleskopbilder som viser nye punkter med lys som beveger seg i en rett linje over himmelen, ifølge hjemmesidene til universitetet i Washington i Seattle. 

Dette lyspunktet må være tydelig og dukke opp på en del bilder på samme dag for å offisielt oppdages. 

Tydelig spor etter asteroiden i Russland i 2013. Den eksploderte i lufta og mange tusen bygninger ble skadet.

Tester ny algoritme

Nå tester forskerne her ut en ny algoritme som skal automatisere deler av denne prosessen, og ideen er at algoritmen kan følge lyssvake asteroider, men også sammenfatte bilder av samme asteroide som dukker opp på bilder med flere dagers mellomrom. 

Algoritmen som testes ut, skal brukes på det nye Vera C. Rubin-observatoriet som bygges i Chile, ifølge nettstedet Space.com. 

Forskerne slapp algoritmen løs på bilder og målinger fra NASAs ATLAS-prosjekt. Prosjektet går ut på å lete etter asteroider med teleskoper på Hawaii, i Chile og i Sør-Afrika. 

Her avdekket algoritmen en til nå ukjent asteroide på 180 meter. Den kalles 2022 SF289, siden det første bildet som ble tatt av asteroiden stammet fra 2022. 

Dette er et nærbilde av asteroiden Bennu, sett av romsonden Osiris-Rex. Den er 490 meter i diameter, så en del større enn den nyoppdagede asterioden, men kanskje lignende. Dette er også en asteroide som er i nærheten av jorden.

Ikke farlig

Denne asteroiden utgjør ingen kjent fare for jorden, men den går såpass nærme at det er noe forskerne må følge med på. Den kommer til å krysse jordens bane og da er den omtrent 300.000 kilometer unna. 

Det kan høres langt ut, men det er innenfor månens bane rundt jorden. Forskerne opplyser om at simuleringer ikke har vist noen sjanse for at asteroiden treffer jorden en gang i framtiden. 

Forskerne mener den nye algoritmen blant annet kan brukes til å kontinuerlig gå gjennom dataene fra det nye Rubin-observatoriet og lettere avdekke asteroider som er vanskelige å finne av forskjellige årsaker. 

Denne nye asteroiden 2022 SF289 har for eksempel unnsluppet oppdagelse på tross av mange forskningsprogrammer som kartlegger asteroider i baner i nærheten av jorden. 

Ifølge University of Washington kan det henge sammen med at asteroiden er svært lyssvak og at den har ligget foran de utallige stjernene inn mot midten av galaksen. Det kan gjøre det vanskelig å oppdage det bitte lille lyspunktet. 

NASA-programmet SENTRY driver med kontinuerlig overvåkning av potensielt farlig asteroider. Her driver de med simuleringer som anslår potensielt farlige situasjoner i løpet av de neste 100 årene. 

I skrivende stund er det svært liten sjanse for at noen kjente asteroider utgjør en fare i løpet av det neste århundret, ifølge NASAs overvåkning. 

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS