Annonse

Olje og gass en fremtidsrettet drivkraft

- Olje- og gassnæringen rommer store muligheter for verdiskaping i mange år fremover. For det første har vi bare hentet ut ca. 20 prosent av de kjente petroleumsressursene, og for det andre kan mulighetene for teknologiutvikling utnyttes mye bedre i fremtiden, sier professor II Jan-Erik Nordtvedt ved Universitetet i Bergen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordtvedt mener at Norge bør lære mer av bl.a. Nederland og Frankrike, som har gjort petroleumsteknologi og -kompetanse til viktige eksportnæringer til tross for at landene har beskjeden olje- og gassproduksjon. Norge har til sammenlikning satset mer på eksport av olje og gass som råvare.

Nordtvedt, som også er styreleder for Forskningsrådets program PETROFORSK (Grunnleggende petroleumsforskning) og teknisk direktør i teknologiselskapet Petec Software & Services as, er glad for at oljebransjen har lagt bak seg en periode der den ble oppfattet som «solnedgangsnæring». - Det var altfor mange som snakket om hva vi skulle leve av i Norge etter at oljen tok slutt, og dette skjedde parallelt med en konsolideringsbølge og flere andre forhold som skapte usikkerhet rundt bransjen. Men jeg synes ikke det er god politikk å satse ensidig på å utvikle helt nye næringsgrener i Norge, hvis det medfører at vi lar være å utnytte de enorme mulighetene som finnes i en bransje som allerede er både stor og viktig, påpeker han. Ved fortsatt og utvidet satsing på å utnytte de enorme mulighetene som finnes innen olje- og gassvirksomheten, vil vi også være med på å utvikle andre næringer, som for eksempel IT-bransjen.

Globale leverandører

Nordtvedts hjertesak er at både oljebransjen og de norske leverandørselskapene i enda større grad må se på seg selv som globale aktører. Teknologiselskapene kan generere ny eksport både til seg selv og oljeselskapene, hvis vi satser mer på å utvikle dem som globale kompetansebedrifter. Hittil har vi isteden satset på at teknologiselskapene skal sitte på ryggen til oljeselskapene når de går ut i verden, men teknologiselskapene har større muligheter som selvstendige døråpnere, sier Nordtvedt.

Oljenæringen står foran en utvikling mot utvinning på større havdyp, med kompakte og intelligente bore- og produksjonsenheter som står på bunnen og fjernstyres fra land. - Denne overgangen innebærer en rekke teknologiske utfordringer, som vil gjøre oljenæringen til en spennende arbeidsplass for høyt utdannede personer, sier Nordtvedt.

En arbeidsdag til forskning

Professor Nordtvedt understreker at mulighetene for teknologi- og kompetanseutvikling bare kan realiseres hvis det offentlige engasjerer seg sterkere når det gjelder forskning og utvikling (FoU). FoU-sektoren i Norge må evne gjennom felles innsats å gå over fra å være en nasjonal kompetanseleverandør til å være en global FoU-leverandør. Han er glad for at Forskningsrådets administrerende direktør Christian Hambro nylig påpekte at oljenæringen vil være viktig for Norge i minst 50 år fremover, og at ny teknologi vil kunne skape merverdier på sokkelen tilsvarende omtrent det dobbelte av verdien av samtlige selskaper notert på Oslo Børs.

- De totale offentlige bevilgningene til FoU på dette området ligger mellom 150 og 180 millioner kroner i året, og det tilsvarer statens inntekter i løpet av ca. åtte timers oljeproduksjon. Denne innsatsen reflekterer antakelig retorikken om at oljebransjen var en solnedgangsnæring, men nå er det behov for et nytt løft. Oljenæringen har spiren i seg til å bli en langt viktigere drivkraft for store deler av det norske næringslivet og kompetansemiljøene, sier Nordtvedt.

Powered by Labrador CMS